Paul Verkade (bron: R.P. Visser)

Paul Verkade

1913 - 1944

Paul wordt geboren op 9 juni 1913 in Alphen aan den Rijn en woont in Boxmeer. Van beroep is hij bouwkundig opzichter. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar omdat hij daar uit veiligheidsoverwegingen niet over spreekt, is er nauwelijks iets bekend over zijn verzetswerk. Wel is bekend dat Paul in contact staat met leden van de Ordedienst.

Op 23 september 1944 zit bij een kameraad achterop de motor richting Grave. De weg die zij nemen, over Beugen en Oeffelt, is dan echter nog niet veilig en de motor rijdt dan ook onbedoeld een patrouille Duitsers tegemoet. In wat vermoedelijk een vuurgevecht wordt, valt Paul van de motor af en wordt gevangengenomen. Het is onduidelijk wat er daarna met de dan 31-jarige Paul is gebeurd. Hij wordt voor het laatst in leven gezien door een Beugense politieagent in de Zwanentoren in Kleef. Verder ontbreekt ieder spoor van hem. Paul is op een onbekende datum ergens in Duitsland om het leven gekomen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Robert-Paul zei op 10 april 2020

held. voorbeeld. mijn opa. zijn vermissing voor mijn oma, moeder en tante een levenslang diep droevig gemis. #rip

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 april 2020

Bedankt voor je mooie reactie, Robert-Paul. Ik kan me goed voorstellen dat het lot van je opa een grote impact heeft gemaakt op het leven van je oma, moeder en tante. Mocht je nog meer informatie hebben over hem, dan horen we het natuurlijk graag. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.