P.M.G.C. Mannie (bron: Oorlogsgravenstichting)

Peter Mannie

1942 - 1962

Peter wordt geboren op 16 maart 1942 in Tilburg. Als dienstplichtige meldt hij zich bij de Koninklijke Marine en wordt als marinier naar Nederlands-Nieuw-Guinea gezonden om daar het Nederlandse gezag te handhaven. Na de Indonesische soevereiniteitsoverdracht is dit het laatste koloniale bolwerk van Nederland in Zuidoost-Azië. Vanaf het begin van de jaren zestig intensiveert de jonge Indonesische republiek zijn campagne om ook dit uitgestrekte deel van het eiland Nieuw-Guinea in te lijven. De Amerikaanse regering wil Indonesië te vriend houden om de verspreiding van het communisme vanuit Vietnam en China tegen te gaan en zet Nederland daarom onder druk om aan de Indonesische eis toe te geven. In plaats daarvan vergroot Nederland juist zijn militaire aanwezigheid in de regio.

Peter wordt er ingedeeld bij een verkennings- en inlichtingenpeloton van het 4e infanteriebataljon van de Mariniers, gelegerd op het eiland Misool ten westen van Nieuw-Guinea. De hoofdtaak van de mariniers is de beveiliging van het eiland tegen Indonesische infiltranten. Nadat hiervan op 14 augustus 1962 melding binnenkomt, gaat het peloton vanuit de kampong Weij op weg om het gebied te zuiveren.

Bij aankomst lopen ze echter in een hinderlaag van vijftien Indonesische commando’s die onmiddellijk het vuur openen. Peter, die voorop loopt, wordt direct geraakt en zwaargewond door zijn kameraad Wim Elgers teruggebracht naar het basiskamp in Weij. Bij aankomst is hij echter door ernstig bloedverlies al bezweken. Peter is 20 jaar geworden en overlijdt een dag voordat het akkoord wordt ondertekend dat een einde maakt aan het conflict tussen Nederland en Indonesië.

Aanvankelijk wordt Peter met militaire eer begraven in Sorong op Nieuw-Guinea. In 2002 wordt hij herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.