Peter Rutten (bron: J. Geurts)

Peter Rutten

1927 - 1948

Peter – ‘Peterke’ voor de familie – wordt geboren op 20 september 1927 in Boekel als jongste van de zeven kinderen van Willem Rutten en Christina Ketelaars. Hij is de jongste broer van verzetsstrijder Christ Rutten die op Dolle Dinsdag op de vlucht dodelijk wordt getroffen en de dag erop overlijdt aan zijn verwonding.

Opgeroepen voor de dienstplicht komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-6 Regiment Infanterie. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Peter voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand debarkeert in Semarang op Java.

Peters bataljon wordt vanuit Semarang overgebracht naar Pekalongan en begin mei gelegerd op verschillende posten in het binnenland, waar patrouilles en zuiveringsacties worden gehouden om het gebied veilig te stellen tegen infiltraties van revolutionairen. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 17 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt hij via Kartasoera naar Solo (Soerakarta) gezonden voor verovering van die stad. Ook verderop in Wonogiri en Klaten wordt het bataljon bij militaire operaties ingezet. Na afloop van de Tweede Politionele Actie lijkt de rust grotendeels te zijn teruggekeerd, maar in de maanden daarna neemt het geweld met het revolutionaire leger weer aanzienlijk toe.

Uiteindelijk zou het niet het vijandelijk vuur zijn dat Peter noodlottig wordt. Op 13 december 1948 is hij in Batavia, als hij daar verongelukt bij een aanrijding met een tram. Zwaargewond bezwijkt hij diezelfde dag nog aan zijn verwondingen. Peter, op het moment van overlijden bevorderd tot soldaat eerste klasse, is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.