Christ Rutten (bron: J. Geurts)

Christ Rutten

1916 - 1944

Christ wordt geboren op 3 maart 1916 in Boekel als oudste van de zeven kinderen van Willem Rutten en Christina Ketelaars. Naast zijn werk als elektricien is hij de fotograaf van Boekel. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij aangesloten bij de verzetsgroep van Annie Schafrat, voor wie hij zich inzet als hulpverlener aan onderduikers. Voor lange tijd weet hij zijn illegale activiteiten verborgen te houden voor de Duitsers.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag, fietst hij ’s morgens om negen uur van een karwei in het dorp terug naar huis. Die dag wemelt het op straat van de Duitse soldaten die zich terugtrekken vanwege de naderende geallieerde troepenmacht die ieder moment zou verschijnen. Als Christ bijna thuis is, wordt hij op straat herkend door een NSB’er die vergezeld is van vier Duitse soldaten. Christ raakt in paniek en vlucht bij buurman Jan van Rooij de boomgaard in en duikt bij de slootkant de struiken in. Als de Duitsers tijdens het doorzoeken langs de slootkant iets zien bewegen, lossen ze een schot. Christ wordt geraakt en blijft zwaargewond liggen totdat de soldaten weer verdwenen zijn. Hij wordt kort daarna gevonden en door zijn vader en zus met een geleend rijtuig naar het ziekenhuis in Veghel gebracht. De kogel heeft zijn onderlichaam doorboord en een operatie blijkt noodzakelijk, maar dat mag niet meer baten. De volgende dag om zes uur ’s avonds bezwijkt Christ in het ziekenhuis aan zijn verwonding. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Christ is de oudste broer van Peter Rutten die in december 1948 als militair in Nederlands-Indië verongelukt.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Bart Rutges zei op 14 maart 2023

Dank voor deze uitgebreide informatie. Er waren nog feiten bij die ik niet kende. Mijn moeder, Elly Rutges-Nix ,sprak bijna nooit over de oorlog en nog minder over mijn vader. Zij is op hoge leeftijd gestorven in 2005.

Bart Rutges.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 14 maart 2023

Beste Bart, dank voor je reactie. Maar kan het zijn dat jouw reactie bij dit levensverhaal geplaatst had moeten worden?

https://brabantsegesneuvelden.nl/persoon/mr-piet-rutges-geertruidenberg-1907

Ik hoor het graag van je, dan gaan we dat graag rechttrekken.

Bart Rutges zei op 14 maart 2023

Inderdaad. Mijn reactie is verkeerd terecht gekomen.
Bart Rutges

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 maart 2023

Bedankt voor je reactie Bart, ik zie dat je je reactie inmiddels op de juiste plaats hebt gezet. Dank daarvoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.