P.A. Juten (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Petrus Juten

1918 - 1944

Petrus wordt geboren op 6 december 1918 in Bergen op Zoom, als zoon van boekdrukker Adrianus Juten en Elisabeth Jordans. Na zijn schooltijd gaat hij werken als kantoorbediende.

Tijdens de Duitse bezetting is Petrus actief in het verzet in zijn woonplaats en neemt daar op 4 maart 1944 deel aan de overval op het distributiekantoor. Hiervoor wordt hij samen met vier plaatsgenoten op 22 maart door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd en vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. In de nacht van 26 mei 1944 wordt het vijftal met negen andere verzetsstrijders uit de cel gehaald en door de Grüne Polizei naar de Loonse en Drunense Duinen vervoerd. Daar worden ze samen met veroordeelde verzetsstrijders uit Tilburg en Groningen, in totaal veertien personen, in twee groepen van zeven personen naar twee grafkuilen in de bossen geleid. De ene groep na de ander wordt voor de kuilen opgesteld en doodgeschoten. Petrus is 25 jaar geworden.

De lichamen van de gefusilleerde verzetsstrijders zijn ondanks meerdere grootscheepse zoekacties nooit gevonden. Vermoedelijk zijn de lichamen voor het einde van de bezetting door de Duitsers opgegraven en gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Indien gewenst meer informatie over deze groep/berecht in Haaren en gefusilleerd Drunense Duinen, verhaal verteld door Kees Buuron (overleden) die bij de overval op het distributiekantoor Bergen op Zoom betrokken was.

Hans Blonk zei op 4 mei 2021

Geboren 1918, niet 1908.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 mei 2021

Bedankt voor het doorgeven van deze correctie, Hans! We gaan hier binnenkort mee aan de slag. 

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 mei 2021

Dag Hans, bedankt voor het doorgeven! Zijn geboorteakte laat er inderdaad weinig twijfel over bestaan, dus ik heb zijn geboortedatum en leeftijd aangepast.

Pieter van ‘t Veer zei op 7 mei 2023

Mijn vader was tijdens de oorlog bevriend met Petrus en ik heb wat foto’s en een brief van zijn moeder (Mimi Juten) aan mijn vader.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 mei 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Pieter. Dat is heel interessant! Mocht je deze foto's en/of de brief met ons willen delen, dan kun je een mailtje sturen naar: info@brabantsegesneuvelden.nl. We zijn heel benieuwd!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.