Philip de Koning (foto: majoor T. Kok, voor Dubbel Vier)

Philip de Koning

1957 - 1979

Philip wordt geboren op 10 november 1957 in Oosterhout en woont in het Zuid-Hollandse Ridderkerk. Zijn vader overlijdt als Philip 6 jaar oud is, waarna hij samen met zijn jongere broer alleen door hun moeder wordt opgevoed. Philip is breed geïnteresseerd; zo speelt hij gitaar, tekent cartoons en is gefascineerd door de talen en culturen van Indonesië.

Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als sergeant ingedeeld bij het 44 Pantserinfanteriebataljon. In 1975 breekt in Libanon de burgeroorlog uit, nadat het Syrische leger het land is binnengevallen, in reactie op de destabiliserende invloed van de militante Palestinian Liberation Organisation (PLO). Deze wordt naar het zuiden van het land verdreven en valt met regelmaat Israëlitische doelen aan. In 1978 valt Israël hierop Libanon binnen, wat leidt tot ingrijpen door de VN-Veiligheidsraad. De raad eist de terugtrekking van het Israëlitische leger en roept daarvoor de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in het leven die moet toezien op de ordelijke aftocht van de Israëlitische troepen en de Libanese regering moet ondersteunen bij het herstellen van haar gezag.

Ook Nederland draagt met ingang van 1978 bij aan de missie. Philip is een van de ruim 9000 Nederlandse militairen die daarop in Zuid-Libanon worden ingezet. Op 9 november 1979 is hij onderweg naar post 7.19 in Buyut as Sayyid, als een antitankmijn onder zijn drietonner ontploft. Philip wordt in de explosie dodelijk gewond en overlijdt ter plaatse, een dag voor zijn 22e verjaardag. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het ereveld in Loenen.

Het blijkt voor de blauwhelmen ondanks intensieve patrouilles, militaire interventies en het oprichten van check-points en wachtposten onmogelijk om op effectieve wijze de vrede te handhaven in het land. Nadat Israël in 1982 opnieuw binnenvalt, kan de missie zich alleen inzetten voor hulpverlening aan de bevolking. In 1985 trekken de laatste Nederlandse troepen zich terug. Vijf jaar later, op 13 oktober 1990, komt met het Vredesakkoord van Taif een formeel einde aan de burgeroorlog, maar spanningen en oplaaiende conflicten blijven het land sindsdien teisteren.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rob zei op 30 april 2019

Zat met hem in Assen.
Heeft ook korte tyd op post 7.9 gezeten.
Kan me die dag nog goed herineren.

Ad Beljaars zei op 30 april 2019

Ik kan me de explosie herinneren, was op dat moment in Haris. Bijgaande foto maakte Majoor Ton Kok voor "Dubbel Vier" tijdschrift

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 april 2019

Bedankt voor jullie reacties, Rob en Ad. Ik kan me heel goed voorstellen dat zijn dood jullie nog goed is bijgebleven.

Joop zei op 12 januari 2021

In de tekst wordt gesproken over Ridderkerk als laatste rustplaats van Philip de Koning. Volgens de website van de Oorlogsgravenstichting is
hij inmiddels bijgezet op Ereveld Loenen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 13 januari 2021

Bedankt Joop, voor je correctie. Ik heb het inmiddels in de tekst aangepast en ook het linkje naar de site van de oorlogsgravenstichting erbij gezet.

Nina zei op 5 juni 2023

Philip had veel, soms scherpe, humor. Hij maakte mij vaak aan het lachen. Zijn twinkeling in zijn ogen en hartverwarmende glimlach zullen mij altijd bij blijven.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 6 juni 2023

Hartelijk dank voor je mooie reactie, Nina. Wat fijn dat je zulke goede herinneringen hebt aan Philip en dat je hem blijft gedenken. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.