Piet de Koning

1913 - 1945

Piet wordt geboren op 19 januari 1913 in Leur als zoon van schaatskampioen Coen de Koning en Petronella Boot. Hij is de oudere broer van Hendrik die in 1943 in krijgsgevangenschap om het leven komt bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Piet is getrouwd met Elisabeth Geervliet en woont sinds mei 1938 in Den Helder, waar hij bankwerker is bij de Rijkswerf Willemsoord van de Koninklijke Marine.

In augustus 1944, als de geallieerde troepenmacht de Nederlandse grens nadert, legt hij contact met het verzet en treedt toe tot de Binnenlandse Strijdkrachten. Als groepscommandant geeft hij instructie in het gebruik van wapens en is betrokken bij overvallen op zwarthandelaren en wapensmokkel. Op 6 februari 1945 wordt hij door de Duitsers gearresteerd op de boerderij van kwartiergever P. Bergman. Via Den Helder wordt hij vastgezet in de Weteringschans in Amsterdam en verhoord.

Op 17 februari vindt in Zwanenburg in de Haarlemmermeerpolder een vuurgevecht plaats aan de Wilgenlaan, waarbij twee Duitse soldaten om het leven komen. Als vergelding worden twee dagen later, 19 februari, tien gevangenen van de Weteringschans uit hun cel gehaald en naar Zwanenburg gebracht. Daar worden ze op de plaats van de schietpartij gefusilleerd. Piet is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.