W. de Koning (bron: Stichting Waalres Erfgoed, Waalre)

Wim de Koning

1922 - 1945

Wim wordt geboren op 24 juni 1922 in het Gelderse Batenburg als vijfde van de tien kinderen van landbouwer Jacob de Koning uit Winterswijk en Cornelia Kooijman uit IJsselmonde. In 1931 vestigt de familie zich in de zeer afgelegen boerderij op Het Huisven in Heeze.

Tijdens de meidagen van 1940 vangt de familie vluchtende militairen op in de boerderij. Ze krijgen er voedsel en onderdak en worden indien nodig door de vijandelijke linies geloodst. Nadat de Duitsers een leveringsplicht aan de Wehrmacht instellen voor alle boerenbedrijven, laat de familie De Koning een groot deel van hun 60 hectare aan grond braak liggen om hier onderuit te komen. Inwoners uit de omgeving en onderduikers kunnen daarentegen juist wel goedkoop voedingsmiddelen kopen.

De familie gaat spoedig ook onderduikers thuis opvangen en raakt intensief betrokken bij de plaatselijke afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Wim wordt samen met zijn broers Arie, Gerrit en Huib en hun schoonbroer Aart van Heijst lid van de LO. Van de leden van de Knokploeg leren ze om te gaan met wapens en berichten te coderen voor verzending naar het Verenigd Koninkrijk, of naar andere verzetsgroepen. Het Huisven wordt algauw een uitvalsbasis voor het verzet in de hele regio. Ook de LO van Eindhoven en Geldrop werken intensief samen met de gebroeders De Koning en gebruiken hun boerderij als schuilplaats voor wapens en bonkaarten. De verzetsgroep bestaat uiteindelijk uit ongeveer 35 personen en is verantwoordelijk voor overvallen op distributiekantoren en gemeentehuizen in onder andere Mierlo, Heeze en Geldrop.

In de nacht van 12 op 13 juli 1943 vindt op de boerderij een eerste inval plaats door de Sicherheitsdienst (SD) die op zoek is naar vijf joodse onderduikers. Op een na worden de onderduikers op tijd gewaarschuwd; de aangetroffen onderduiker verraad de rest niet en wordt samen met vader Jacob gearresteerd. Jacob wordt door tussenkomst van huisarts Pietje Theeuwen weer vrijgelaten, maar op 17 december wordt Wim gearresteerd en na verhoor vastgezet in kamp Vught. Daar zullen op 9 augustus 1944 zijn broers Arie en Huib en zijn schoonbroer Aart worden gefusilleerd, nadat ze op 14 mei 1944 zijn gearresteerd. Ook Gerrit wordt na die arrestatie naar Vught gebracht.

Als de SS op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) het kamp evacueert vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht, wordt Wim met de mannelijke kampgevangenen, onder wie zijn jongere broer Gerrit, naar concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn gedeporteerd. Binnen een maand volgt transport naar Neuengamme bij Hamburg.

Vanuit Neuengamme wordt Wim doorgestuurd naar het buitenkamp Meppen-Versen bij de Nederlandse grens, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk wordt gezet in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden. Door mishandeling, slechte voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Bij het naderen van de geallieerde troepen (het kamp zou door de Polen worden bevrijd), worden de overlevenden geëvacueerd naar Neuengamme.

Wim komt uiteindelijk terecht in het buitenkamp Sandbostel, waar hij vermoedelijk begin april 1945 op dodenmars naartoe is gestuurd. Hij komt er levend, maar ernstig verzwakt aan. De gevangenen worden er aan hun lot overgelaten in een met prikkeldraad omzoomd gedeelte van het kamp. Medio april 1945 breekt een opstand uit onder de Sovjetgevangenen in het kamp. De opstand wordt aanvankelijk door de bewakers met extreem geweld neergeslagen, met honderden doden tot gevolg, maar op 29 april wordt het kamp bevrijd. De bewakers zijn dan op de vlucht geslagen en hebben honderden gevangenen meegevoerd op dodenmars.

Wim zou het echter niet meer meemaken. Fataal verzwakt door de geleden ontberingen, bezwijkt hij op 24 april 1945, op 22-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.