P.J. de Koster (bron: Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen)

Piet de Koster

1909 - 1944

Piet wordt geboren op 11 juni 1909 in Breskens en woont met zijn vrouw Adriana Nieuwkerk in Fijnaart. Tijdens de oorlogsjaren is hij werkzaam als schipper van de binnenvaart en vervoert suiker naar verschillende plaatsen in Nederland. Hij werkt onder andere op het motorschip Raffy.

Tijdens de bezettingsjaren weigert hij voor de Duitsers te varen en saboteert daar zelfs zijn eigen schip voor. Onder gewapend toezicht wordt hij met een sleepboot alsnog gedwongen uit te varen, maar Piet weet op een bepaald moment alsnog te vluchten met een gekaapt schip. Niet lang daarna wordt hij gevangengenomen en vastgezet.

Op 22 december 1944 wordt hij samen met nog acht anderen op de schietbaan aan de Kralingseweg in Rotterdam gefusilleerd als vergelding voor de aanslag op een agent van de Sicherheitsdienst (SD). Piet is 35 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.