P.A. Pieter Agterdenbos (bron: Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen)

Pieter Agterdenbos

1926 - 1949

Pieter wordt op 22 december 1926 geboren in Fijnaart. Op 7 november 1946 wordt hij als dienstplichtig soldaat opgeroepen bij de Koninklijke Landmacht in Blerick. Daar wordt hij ingedeeld bij de stafcompagnie van 4-11 Regiment Infanterie, opgericht in januari 1947. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Pieter na algemene militaire opleiding naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 5 februari 1947 vertrekt Pieter met de Johan van Oldenbarnevelt naar de Oost en gaat na een zeereis van een maand aan land bij Batavia. Daar wordt hij gelegerd en ingezet voor wachtdiensten bij onder andere het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en de woning van legercommandant S.H. Spoor en loopt hij wacht bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In de daaropvolgende maanden wordt zijn bataljon gelegerd rond Tangerang, even ten westen van Batavia, waar het gebied middels patrouillegangen en acties wordt gezuiverd.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Pieter met zijn onderdeel naar Poerworedjo gezonden voor de inname en zuivering van de sector. Daarna gaat zijn bataljon een zware tijd tegemoet. Met te weinig mensen moet een te groot gebied worden beveiligd, wat door de talrijke infiltraties en guerrilla-aanvallen van de revolutionairen nauwelijks kan worden gerealiseerd.

Tegen de achtergrond van deze nieuw opgelaaide geweldplegingen sneuvelt Pieter op 4 maart 1949 in Ketanggoengan, ten westen van Tegal in Midden-Java. Pieter is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang. Nog geen vier jaar later zouden zijn ouders en broers thuis in Fijnaart om het leven komen bij de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Alleen zijn broertje Toon wordt dan drijvend in zijn ledikant uit het water gered.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.