Gerrit Aertsen (bron: M. van der Veeke)

Gerrit Aertsen

1926 - 1945

Gerrit wordt op 27 maart 1926 geboren in Hooge en Lage Zwaluwe, als jongste zoon van Adriaan Aertsen en Vijvertje Sulkers. Net als zijn vader is Gerrit griendwerker in de Biesbosch. Bij dit zware werk worden in drassig gebied wilgentenen gekapt voor vlechtwerk. Tegen het einde van de Duitse bezetting meldt hij zich als vrijwilliger voor militaire dienst en krijgt het gevaarlijke, maar verantwoordelijke werk van mijnruimer.

Op 19 juni 1945 is Gerrit samen met plaatsgenoot en collega-mijnruimer Bernard Welten op de Frederik Hendrikkazerne in Vught, dat sinds mei 1945 weer in gebruik is genomen door het Nederlandse leger. Tijdens de bevrijding hebben de geallieerden de kazerne gebruikt als huisvesting en opslagplaats voor militaire goederen. In juni wordt de munitie opgeruimd om plaats te maken voor de Nederlandse troepen en achter de kazerne naar een met zeil overspannen stortplaats gebracht.

Die dag schijnt de zon fel op de munitiestort en Gerrit en Bernard krijgen de opdracht om er een extra zeil overheen te trekken. Terwijl zij daarmee bezig zijn, wordt er per ongeluk iets in de munitie ontstoken en explodeert de hele stortplaats. Door de explosie worden alle ruiten op de kazerne eruit geblazen. Veel van de gelegerde soldaten raken gewond door rondvliegende glasscherven en moeten in het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch worden behandeld. Gerrit en Bernard overleven het ongeluk niet; ze zijn beiden 19 jaar geworden. De dag erop worden ze met militaire eer thuis in Lage Zwaluwe begraven; Gerrit op de Nederlands Hervormde en Bernard op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.