Pieter de Visser

1906 - 1943

Pieter wordt geboren op 1 augustus 1906 in Willemstad als zoon van Adam en Maria de Visser. Hij woont in Batavia in Nederlands-Indië, waar zijn ouders in de voorstad Weltevreden boekhandel Visser en Co drijven. Pieter zelf is aangesloten bij de Landstorm.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Pieter vanuit de Landstorm als infanterist ingelijfd bij het KNIL voor de verdediging van Java.

Na een invasie van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Het KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog heftig verzet, maar wordt op 8 maart 1942 gedwongen tot overgave. Diezelfde dag wordt Pieter krijgsgevangen genomen en via de Javaanse kampen gedeporteerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië.

Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt hij daar als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hij komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Kuie, op 190 kilometer van het oostelijke eindpunt van de lijn in Non Pladuk en dertig kilometer voorbij de beruchte Hellfire Pass. Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent lange dagen van extreem zwaar werk in het broeierig hete weer van de tropen. De voeding is zeer karig en er zijn nauwelijks medicijnen voorhanden tegen endemische ziekten. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan mishandelingen en lopen grote kans in hun verzwakte toestand betrokken te raken bij ernstige ongelukken.

Ook voor Pieter zijn de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 28 juni 1943 wordt hij opgenomen in de ziekenbarak van Kuie. Op 4 augustus 1943 bezwijkt hij aan acute enteritis. Pieter is 37 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in Kanchanaburi in Thailand.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.