René Tijssen (bron: M. Pas)

René Tijssen

1919 - 1944

René wordt geboren op 5 december 1919 in Breda als zoon van Cornelis Tijssen en Hermina Nelemans. Na zijn schooltijd gaat hij als schrijver werken op het belastingkantoor in Breda.

Tijdens de Duitse bezetting neemt hij deel aan het actieve verzet in zijn woonplaats. In het najaar van 1944 meldt hij zich als een van de eerste vrijwilligers bij de Stoottroepen van de Binnenlandse Strijdkrachten, die aan geallieerde zijde deelnemen aan de verdere bevrijding van Nederland.

Op 29 oktober 1944 wordt Breda bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie. Met de Stoottroepen neemt René dan deel aan de verdediging van de bruggen over de Mark ten zuiden van het stadscentrum, totdat hij bij de kruising van de Regentesselaan en de Burgemeester Serarrislaan wordt getroffen door een mortiergranaat. René raakt zeer zwaar gewond en bezwijkt de volgende dag, 30 oktober 1944, aan zijn verwondingen. Hij is 24 jaar geworden en rust op de protestantse begraafplaats Haagveld.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 maart 2018

René overleed een dag na de formele bevrijding van Breda door de 1e Poolse Pantserdivisie. Vermoedelijk is hij een dag eerder tijdens de gevechten dodelijk gewond geraakt.

Renee Nelemans zei op 4 mei 2023

Ik wist in grote lijnen van deze gebeurtenis af, verteld door mijn vader. Bijzonder om de details hiervan te kunnen nalezen.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 mei 2023

Beste Renee, hartelijk dank voor je reactie. Mooi dat je vader al over René heeft verteld en dat je zijn verhaal hier ook terug kunt lezen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.