Marinus van de Wiel (bron: J. Tunnissen)

Rinus van de Wiel

1932 - 1961

Rinus wordt geboren op 26 mei 1932 in Eindhoven. Als korporaal-vliegtuigmonteur dient hij bij de Marineluchtvaartdienst (MLD) in Nederlands-Nieuw-Guinea, dat dan het laatste bolwerk van Nederlands koloniaal gezag is in het voormalige Nederlands-Indiƫ. Rinus wordt daar ingedeeld bij het 321e vliegtuigsquadron.

Op 2 januari 1961 bevindt Rinus zich met vier bemanningsleden aan boord van Dakota-toestel 079 dat dan een nachtvlucht uitvoert voor de kust bij Biak, waar zich de basis bevindt. Wat er vervolgens precies is gebeurd, is niet duidelijk, maar vermoedelijk raakt een ter oefening handmatig afgeworpen parachutefakkel verward in de staart van het vliegtuig, waardoor de besturing vastloopt en het toestel in zee stort. Niemand van de vijf inzittenden overleeft de crash; Rinus is 28 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 4 mei 2018

Historisch onderzoeker en oud-officier D.F.C. Kuperus heeft in 2011 de resultaten gepubliceerd van zijn onderzoek naar de oorzaak van de crash met de Dakota 079.

Chris Zuidema zei op 4 juni 2019

Rinus v.d. Wiel heb ik persoonlijk nog gekend. Hij was, net als ik bij vsq 320. Ik had een toe een auto t.w. een Renault r4 cv. In het weekend nam ik Rinus vaak mee naar Eindhoven, en leverde hem af op de Bosdijk waar hij woonde. Als het weekend er weer opzat dan haalde ik Rinus weer op vanaf de Bosdijk om samen weer naar Valkenbur te rijden. Ik weet dat Rinus daar is omgekomen met die Dakota. Dus ik heb Rinus toch nog maar kort gekend.
Met vriendelijke Groet
Chris Zuidem
KPL vlgmmmnt bd.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 juni 2019

Dag Chris, bedankt voor deze herinnering aan Rinus. Alles bij elkaar hebt u hem dan toch nog goed gekend, stel ik me voor. Het zal hoe dan ook enorme indruk hebben gemaakt om van zijn ongeluk te horen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.