Rudolph Glaser

1915 - 1940

Rudolph wordt geboren op 19 juni 1915 in Tilburg in een Nederlands-Israëlitische familie en woont in Scheveningen. Van beroep is hij apotheker en hij werkt in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. Tijdens de mobilisatie van 1939 meldt hij zich, ongebruikelijk binnen de Nederlands-Israëlitische gemeenschap, voor militaire dienst. Als 1e luitenant is Rudolph verbonden aan de Militaire Pharmaceutische Dienst.

Het is niet bekend wat Rudolph tijdens de meidagen in 1940 heeft meegemaakt. Op 14 mei 1940, een dag voor de capitulatie, berooft hij zichzelf van het leven in Amsterdam. Mogelijk is hij gedreven door wanhoop om wat hem en zijn geloofsgenoten te wachten staat onder de Duitse bezetting. Rudolph is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 19 december 2017

eenheid: Mil. Pharm. Dienst
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/147835/rudolph-philip-glaser

Glaser maakte als dienstplichtig soldaat een eind aan zijn leven op 14 mei 1940 Amsterdam waar hij werkte in het WIlhelmina gasthuis. Daar overleed hij ook. Glaser, die joods was, zat als reserve 1e luitenant bij de militaire pharmaceutische dienst en woonde in de Doorniksche straat 43 in Den Haag. Hij ligt begraven op de nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Bron: Mij krijgen ze niet levend: de zelfmoorden van mei 1940 Door Lucas Ligtenberg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.