T.W. van den Bogaard (bron: De Zwerver, maart 1946)

Theo van den Bogaard

1921 - 1944

Theo wordt op 13 februari 1921 geboren in Orthen in 's-Hertogenbosch en werkt als hoogspanningsmonteur. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van de Knokploeg Margriet. Het is een van de actiefste verzetsgroepen in Noord-Brabant die vooral in het noordoosten van de provincie verschillende overvallen, sabotageacties en liquidaties op zijn naam heeft staan. Het bekendste slachtoffer van de groep is de gehate politieagent Piet van Bussel, ‘de Kin’, ook bekend als de ‘schrik van ’s-Hertogenbosch’.

Midden september is Theo in Eindhoven om de geallieerde opmars daar te steunen. Terwijl hij op 17 september 1944, een dag voor de bevrijding van de stad, de telefooncentrale van de PTT probeert te redden, wenkt hij vanuit het raam naar wat hij aanziet voor Engelse soldaten. Het blijken echter Duitse militairen in Engels uniform te zijn die Theo ogenblikkelijk onder vuur nemen. Theo wordt op slag gedood. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Han Nieman zei op 27 juni 2022

Het is Theo van den Bogaard.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 28 juni 2022

Bedankt voor je reactie, Han! Ik ga je opmerking doorgeven aan één van mijn collega's en hij gaat ermee aan de slag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.