Tom Krist (bron: Oorlogsgravenstichting)

Tom Krist

1983 - 2007

Tom wordt geboren op 4 februari 1983 in Tilburg en woont in Berkel-Enschot. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als 1e luitenant ingedeeld bij het Pantserinfanteriebataljon. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Tom naar Afghanistan gezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF). Deze internationale missie is in eerste instantie opgezet om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in de wederopbouw van hun door oorlog geteisterde land. Niet alleen de Amerikaanse interventie die in oktober 2001 volgde na de aanslagen van 11 september, maar ook het Taliban-regime daarvoor, de burgeroorlog en de interventie van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig hadden diepe, permanente schade achtergelaten in Afghanistan.

De internationale troepenmacht van ISAF wordt eerst in Kabul, maar later in heel Afghanistan ingezet en raakt spoedig verzeild in een gewapend conflict met terugkerende Taliban-troepen en andere militante groeperingen. De Nederlandse troepen worden met name in de centrale provincie Uruzgan ingezet.

In juli 2007 raakt Tom tijdens patrouille op een drukbezochte bazaar in Deh Rawod ernstig gewond aan zijn hoofd, nadat daar een bloedige zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden. Naast de dader komen daarbij zeventien Afghanen, onder wie twaalf kinderen, om het leven. Tom en drie andere gewonde Nederlandse militairen worden met spoed behandeld in een hospitaal. Buiten bewustzijn en in kritieke toestand wordt hij overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Daar bezwijkt hij aan zijn verwonding op 12 juli 2007. Tom is 24 jaar geworden en wordt thuis in Berkel-Enschot begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Eenheid 42 pantser infanterie bataljon Limburgse Jagers

Joop Peeters zei op 1 augustus 2021

Op 19 juli heb ik jullie een foto van Tom Krist toegezonden en
van andere Uruzganslachtoffers, maar deze zijn niet geplaatst.
Kreeg wel een bedankje maar daar stond iets vaags bij dat
de familie van recent gesneuvelden niet altijd waardeert dat
foto's worden gepubliceerd. Telefonische navraag bij de
Oorlogsgravenstichting te Den Haag gedaan. Bij hen is
daarover niets bekend.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 augustus 2021

Beste Joop, hartelijk dank voor je reactie. Ik heb het meteen even doorgemaild aan mijn collega Frank. We komen er uiteraard zo snel mogelijk op terug.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.