A.T.C.M. Bannenberg (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Toon Bannenberg

1927 - 1949

Toon wordt geboren op 16 maart 1927 in Voorburg en woont sinds 1930 in Valkenswaard. Hij verliest zijn moeder in 1943, als hij 16 jaar oud is. Na de lagere school gaat Toon werken bij bakker Bax aan de Eindhovenseweg en wordt actief lid van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis.

In het najaar van 1947 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht op de Arthur Coolkazerne in Ede, waar hij als soldaat-ziekenverzorger van de geneeskundige troepen wordt ingedeeld bij het in Ede opgericht 31e B-Hospitaal. Dit onderdeel wordt niet lang daarna overgeplaatst naar de Sijpensteinkazerne in Utrecht.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Toon voor de vervulling van zijn dienstverband uitgezonden naar Nederlands-Indië om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind februari 1948 reist hij met de Volendam af naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand aan land gaat in Belawan op Sumatra. Na aankomst wordt het hospitaal per trein overgebracht naar Medan en gehuisvest in het voormalig ziekenhuis van de Deli-maatschappij. Het hospitaal is niet uitsluitend voor militair gebruik; ook de burgerbevolking kan er dagelijks voor spreekuur terecht bij een van de gespecialiseerde artsen. Het hospitaal beschikt daarnaast over een kraamkliniek.

Ook Toons broer Wout is op dat moment als soldaat-chauffeur van de Aan- en Afvoertroepen in Medan gelegerd. Zijn kazerne ligt aan de overkant van de straat van Toons hospitaal.

Toon heeft het plan om na zijn diensttijd toe te treden tot de Koninklijke Marechaussee en schrijft zich in Medan in voor de politieopleiding. Zijn wens gaat snel in vervulling en spoedig wordt hij ingedeeld bij de Militaire Politie.

Op 2 december 1949 wordt Toon, terwijl hij een brief zit te schrijven, dodelijk getroffen als zijn collega zijn vuurwapen tijdens het schoonmaken per ongeluk af laat gaan. Broer Wout is onmiddellijk ter plaatse, maar er kan niets meer voor Toon gedaan worden. Hij bezwijkt kort daarna aan zijn verwonding, 22 jaar oud. Toon vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Cees bannenber… zei op 26 december 2020

Graag telefonisch contact opnemen? Hep er veel last van. Nu

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 december 2020

Beste Cees, wat ontzettend verdrietig om te horen. Op dit moment zijn wij telefonisch niet bereikbaar, ik vraag me ook af of wij de juiste instantie zijn om je hierbij te helpen. Ik kan me voorstellen dat deze afgelopen dagen je ook niet echt vooruit helpen, hopelijk vind je een geschikt en luisterend oor.

Heel veel sterkte.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.