Toon Drissen

1920 - 1945

Toon wordt geboren op 21 april 1920 in Brunssum. Hij woont in Arcen waar hij tegen het begin van de oorlog werkzaam is als bakker. In het kader van de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling, wordt hij naar Duitsland gezonden om ook daar als bakker te werken ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Hij raakt op enig ogenblik betrokken bij de hulpverlening aan Franse krijgsgevangenen die via Nederland en Belgiƫ terug naar huis proberen te keren en zet zich daarnaast in voor onderduikers. Uiteindelijk moet Toon zelf onderduiken als hij door de Duitsers gezocht wordt. In 1944 is hij uitgeweken naar Noord-Brabant waar hij zich aansluit bij de knokploeg in Lieshout en als koerier actief is in de Meierij. Zodra de geallieerden de Nederlandse grens in september 1944 zijn gepasseerd, sluit Toon zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten, de bundeling van Nederlandse, gewapende verzetsgroepen onder bevel van Prins Bernhard. Hij wordt aangesteld als 2e luitenant en sectiecommandant van het 2-4 bataljon Stoottroepen, vallend onder afdeling Noord-Brabant.

In de avond van 17 februari 1945 is Toon als gids met een Engelse patrouille op weg in het grensgebied ten oosten van de Maas. Als ze bij Wellerlooi de rivier terug over willen steken, stapt Toon op een mijn en wordt met een andere gids op slag gedood. Als overlijdensdatum is 18 februari, mogelijk de datum van de opstelling van zijn overlijdensakte, vastgelegd. Toon is 24 jaar geworden en wordt thuis in Arcen begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.