Toon Duisters (inzending A.M.J. van Lierop)

Toon Duisters

1894 - 1942

Toon wordt geboren op 21 januari 1894 in Budel als vierde van de zes volwassen geworden kinderen van Willem Duisters en Maria Seutens. Na de lagere school gaat hij als arbeider werken in het industriële Ougrée bij Luik in België. Hij trouwt in 1926 met plaatsgenoot An Broers en vindt rond deze tijd opnieuw werk in België, ditmaal bij Budel even over de grens in de buskruitfabriek van Kaulille bij Bocholt. In de loop van de jaren dertig vestigt hij zich met zijn vrouw in Hamont.

Ten tijde van de Duitse bezetting van België wordt Toon in kader van de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, van juli 1940 tot april 1941 tewerkgesteld als montagearbeider in een gietstaalfabriek van Krupp in Essen.

Wat er verder precies is gebeurd, is niet bekend. Een rapport van de Groepcommandant van de Rijkspolitie in Budel uit 1948 meldt dat Toon op 23 april 1942 in Budel is gearresteerd, omdat hij zich onttrokken zou hebben aan de Arbeitseinsatz en naar kamp "Bugenwalde" (bedoeld wordt waarschijnlijk Berlin-Borsigwalde) is gebracht, waar hij op 30 juli 1942 zou zijn neergeschoten. Maar het is ook mogelijk dat de ontberingen als dwangarbeider in de munitie- en wapenfabrieken van Berlijn-Borsigwald hem fataal zijn geworden. Zijn bidprentje spreekt dan weer van een ongeval. Toon was 43 jaar oud toen hij stierf op 30 juli 1942. Misschien is hij in de tussentijd nog in kamp Espenhain (in de buurt van Leipzig) geweest. Er is een ongedateerde registratie van hem in die gemeente.

Toon vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Enkele maanden voor Toons overlijden is zijn oudere broer Jan als KNIL-soldaat tijdens de strijd om Timor vermist geraakt en vermoedelijk gesneuveld.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.