A.J. van der Wensch (bron: Oorlogsgravenstichting)

Toon van der Wensch

1906 - 1940

Toon wordt geboren op 2 oktober 1906 in Herpt. Met zijn vrouw Maria Jozen en hun vier jonge kinderen woont hij vlak voor het uitbreken van de oorlog in Waalwijk, waar hij als los arbeider werkt.

Wanneer in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Toon onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij de mitrailleurcompagnie van II-30 Regiment Infanterie, gelegerd in en rond Asten als onderdeel van de Peeldivisie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging langs de Maas en de Peel-Raamstelling binnen korte tijd in. Toon wordt met zijn onderdeel afgemarcheerd naar het westen en is op 11 mei aangekomen in Oisterwijk, mogelijk in Moergestel aan de Oirschotseweg. De vermoeide soldaten worden dan opgeschrikt door het aanzwellende geluid van vliegtuigmotoren. Enkele Duitse toestellen scheren laag over de colonne en openen het vuur op de Nederlandse militairen. Toon wordt bij deze luchtaanval fataal getroffen. Nog voordat zijn kameraden hem kunnen bereiken, is hij bezweken aan zijn verwondingen. Toon is 33 jaar geworden.

Zijn weduwe verneemt pas eind mei het noodlottige nieuws van zijn sneuvelen. Toon vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.