W. Biemans, graf (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wilhelmus Biemans

1922 - 1947

Wilhelmus wordt geboren op 15 april 1922 in de gemeente Gilze en Rijen. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger bij de Koninklijke Marine. Hij reist af naar de Verenigde Staten voor opleiding tot marinier en de voorbereiding op zijn inzet in Oost-Azië, waar Japan op dat moment nog worden bevochten.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als kort daarop de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin vooral buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. De bestemming van de mariniers wordt gewijzigd in Nederlands-Indië, om daar de openbare orde en rust te herstellen. In december 1945 reist Wilhelmus met de mariniersbrigade, verdeeld over een aantal kort na elkaar vertrekkende troepentransportschepen, af naar de Oost.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het South East Asia Command (SEAC), kondigt echter tot grote woede van de Nederlandse militairen voor hen een landingsverbod af voor Java en Sumatra. Hiermee probeert hij te verhinderen dat de chaotische situatie in de archipel escaleert in een grootschalige oorlog waar de dan nog gestationeerde Britse troepen in verzeild kunnen raken. Daardoor duurt het nog tot maart 1946 voordat Wilhelmus kan ontschepen in Soerabaja. Tot die tijd is hij met de mariniers gelegerd in Brits-Malakka.

Na het overnemen van posten van de nog aanwezige Britse troepen op Java, wordt Wilhelmus met name ingezet aan de oostkant van het eiland, waar in de komende maanden langs het Soerabaja-front felle strijd wordt geleverd tegen de revolutionairen.

Behalve het oorlogsgeweld eisen ook ziekten en ongelukken veel slachtoffers onder de Nederlandse militairen. Ook Wilhelmus behoort tot die groep; op 28 april 1947 komt hij in Soerabaja om het leven als gevolg van een fataal ongeluk. Wilhelmus is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Piet Oomen zei op 31 december 2019

Zijn er in Gilze en Rijen nog meer gesneuvelde en ook die in de oorlog van 1940-1945

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 januari 2020

Beste Piet, je kunt in deze website ook zoeken op plaatsnaam: https://brabantsegesneuvelden.nl/personen?keys=gilze+en+rijen.

Wellicht ken je deze website ook al? https://www.heemkringmolenheide.nl/tweede-wereldoorlog-gilze-rijen/

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.