T. van der Bie (bron: Oorlogsgravenstichting)

Teunis van der Bie

1904 - 1945

Teunis wordt geboren op 19 november 1904 in Princenhage als zoon van Arie van der Bie en Anna van Iersel. Na zijn schooltijd gaat hij in opleiding bij de politie en wordt gemeenteveldwachter in ’s Gravenmoer. Daar trouwt hij in 1930 met Engeltje van den Berg, met wie hij een gezin van vier kinderen sticht.

Tijdens de Duitse bezetting is hij opperwachtmeester van de Marechaussee. Daar regelt hij hulp voor joodse en andere onderduikers. Verder heeft hij zijn functie als grenswacht en zijn contacten met het gemeentebestuur gebruikt om het bevolkingsregister van 's-Gravenmoer te stelen en zo Joden  en verzetsstrijders uit handen van de Duitsers te houden.

Begin 1944 wordt Teunis op last van de General Generalstaatsanwaltschaft für die besetzten niederländischen Gebiete in Nijmegen gearresteerd wegens sabotage. Op 11 maart van dat jaar wordt Teunis voor verhoor vastgehouden in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch, waar hij uiteindelijk twee maanden blijft. Via kamp Amersfoort en - volgens het weekblad van de L.O. en L.K.P. De Zwerver" - Kamp Haaren belandt hij vervolgens in de gevangenis in Utrecht.

Begin september 1944 wordt Teunis met honderd gevangenen op transport gezet naar Duitsland, naar het strafgevangenenkamp Rodgau-Dieburg, even ten oosten van Darmstadt. In dit kamp, waar voornamelijk politieke tegenstanders van de nazi’s uit heel Europa worden vastgehouden, worden de gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider ingezet. Teunis werkt in een steengroeve.

Als gevolg van de eerder geleden ontberingen en het extreem zware werk bezwijkt Teunis op 9 maart 1945 in Dieburg. Aan een longontsteking, hartverlamming en een maagzweer volgens de overlijdensakte. Maar de Oorlogsgravenstichting houdt het kort na de oorlog op scheurbuik. Teunis is 40 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

J.Teerink zei op 29 maart 2019

Teunis is met mij en ruim 100 anderen begin sept. vanuit de gevangenis in Utrecht afgevoerd naar de gevangenis in Dieburg. In Maart weer op looptransport naar Bernau. Zie 'das Lager Rollwald'. van dr.Heidi Fogel.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 29 maart 2019

Beste J. Teerink, hartelijk dank voor uw reactie en voor de tip met nadere informatie. Ik kan me heel goed voorstellen dat die tijd u levendig is bijgebleven. Mocht u meer over uw ervaringen met ons willen delen, dan houden wij ons van harte aanbevolen.

Jan Teerink zei op 6 maart 2023

Ik zie nu pas dat u een reactie gegeven hebt op mijn reactie.. Wat is uw relatie tot hr.. De Bie?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 maart 2023

Bedankt voor je reactie, Jan! Mijn collega Frank is beheerder van deze eregalerij met Brabantse gesneuvelden en wilde graag weten of je misschien nog meer informatie had over dhr. De Bie. Frank heeft dus geen persoonlijke band met hem. Mocht je nog meer kunnen vertellen, dan horen we dat natuurlijk graag!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.