T. van der Bie (bron: Oorlogsgravenstichting)

Teunis van der Bie

1904 - 1945

Teunis wordt geboren op 19 november 1904 in Princenhage als zoon van Arie van der Bie en Anna van Iersel. Na zijn schooltijd gaat hij in opleiding bij de politie en wordt gemeenteveldwachter in ’s Gravenmoer. Daar trouwt hij in 1930 met Engeltje van den Berg, met wie hij een gezin van vier kinderen stichting.

Tijdens de Duitse bezetting als hij opperwachtmeester van de Marechaussee. Begin 1944 wordt Teunis gearresteerd wegens verzetsactiviteiten, maar daarover is niets bekend. Mogelijk is hij in de illegaliteit actief geweest als hulpverlener aan onderduikers, of heeft hij geweigerd Duitse bevelen op te volgen. Op 11 maart van dat jaar wordt Teunis voor verhoor vastgehouden in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch, waar hij uiteindelijk twee maanden blijft. Via kamp Amersfoort belandt hij vervolgens in de gevangenis in Utrecht.

Begin september 1944 wordt Teunis met honderd gevangenen op transport gezet naar Duitsland, naar het strafgevangenenkamp Rodgau-Dieburg, even ten oosten van Darmstadt. In dit kamp, waar voornamelijk politieke tegenstanders van de nazi’s uit heel Europa worden vastgehouden, worden de gevangenen daar onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider ingezet voor de Duitse wapenindustrie.

Het kamp wordt begin maart 1945 geëvacueerd, waarop Teunis met de andere gevangenen op dodenmars (‘looptransport’) wordt gezet richting Bernau in het zuiden van Beieren. De eerder geleden ontberingen en het extreem zware werk zijn hem dan echter al te veel geworden. Op 9 maart 1945, bij aanvang of kort na begin van de dodenmars, bezwijkt Teunis, of is hij doodgeschoten nadat hij van uitputting in elkaar is gezakt. Teunis is 40 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

J.Teerink zei op 29 maart 2019

Teunis is met mij en ruim 100 anderen begin sept. vanuit de gevangenis in Utrecht afgevoerd naar de gevangenis in Dieburg. In Maart weer op looptransport naar Bernau. Zie 'das Lager Rollwald'. van dr.Heidi Fogel.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 29 maart 2019

Beste J. Teerink, hartelijk dank voor uw reactie en voor de tip met nadere informatie. Ik kan me heel goed voorstellen dat die tijd u levendig is bijgebleven. Mocht u meer over uw ervaringen met ons willen delen, dan houden wij ons van harte aanbevolen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.