F.H.E. Bicknese (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Fritz Bicknese

1888 - 1944

Fritz wordt geboren op 19 januari 1888 in Rotterdam en woont in Breda waar hij apotheker is. Tijdens de oorlog staat hij bekend als een uitgesproken antinazi.

Als represaille voor de aanslagen op de Nederlandse collaborateurs luitenantgeneraal H.A. Seyffardt en secretaris-generaal Hermannus Reydon wordt een willekeurige groep vooraanstaande Nederlanders die als anti-Duits of antinazi bekendstaan door de Nederlandse SS vermoord. De namen van de mogelijke slachtoffers worden op de dodenlijst gemarkeerd met een sparrentak (Silbertanne). De reeks van 28 aanslagen staan daarom bekend als de Aktion Silbertanne, ofwel de Silbertanne-moorden. Van september 1943 tot begin september 1944 worden in dit kader in totaal 44 Nederlanders vermoord, eerst door individuele SS’ers, vanaf juli 1944 treedt het Sonderkommando Feldmeijer op.

Bij deze vergeldingsacties wordt ook Fritz op 14 juli 1944 in Breda achter de toonbank van zijn apotheek doodgeschoten door de SS’er Heinrich Boere. Fritz is 56 jaar geworden. Zijn moordenaar is in 2009 voor zijn moord en die op twee andere Silbertanne-slachtoffers veroordeeld.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 september 2020

Mevr. J. Heck-van Haperen heeft het volgende verhaal over haar vader en Fritz Bicknese met ons gedeeld:

"Het verhaal over apotheek Heidema, waar de apotheker Bicknese is vermoord trof mij zeer.

Mijn vader woonde in Roosendaal en zat bij de L.O. Bij de groep van pater Alphons (Gerard Averdieck) en na diens fusillering  op 11-8-1944 bij de groep Jongmans.

Mijn ouders zaten beiden in de illegaliteit. Zij hebben nooit veel over de oorlog gesproken, maar toen ik ouder werd hebben zij het volgende verteld:

Mijn vader, Janus van Haperen, schuilnaam Pietje, haalde  bij apotheek Heidema in Breda een onbekende joodse man op om naar een onderduikadres in Sprundel te brengen. Dit ging te voet door de bossen.

Mijn vader kende de omgeving heel goed.

Aangekomen bij de apotheek vroeg Bicknese: “ Pietje wil je nog wat drinken voor jullie vertrekken,”

De apotheker woonde boven de apotheek. “Nee, beter niet” zei mijn vader, want hij wist dat hij nooit lang op een adres moest blijven uit veiligheidsoverwegingen en terecht.

Janus (Pietje) en de vluchteling, die er kenmerkend joods uitzag en bovendien een revolver bij zich droeg, vertrokken. Anoniem voor elkaar.

Namen noemden ze nooit en wilden het ook niet weten.

Onderweg ontfermde Janus zich over de revolver en ze zijn goed aangekomen bij het onderduikadres in Sprundel bij het hoofd van de plaatselijke lagere school.

De revolver bleef daar ook achter.

Hoe het verder is gegaan is niet bekend want het was een komen en gaan van onderduikers, die van plek naar plek gebracht werden.

Net na  hun vertrek bij apotheek Heidema werd daar aangebeld door de oorlogsmisdadigers SS'ers Heinrich Boere en Jacobus Bes van het moordcommando Feldmeyer.

De apotheker moest zijn papieren laten zien en werd meteen doodgeschoten.

Zo heb ik het gehoord.

Ik dacht er goed aan te doen dit verhaal door te geven vooral voor de familie."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.