F.H.E. Bicknese (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Fritz Bicknese

1888 - 1944

Fritz wordt geboren op 19 januari 1888 in Rotterdam en woont in Breda waar hij apotheker is. Tijdens de oorlog staat hij bekend als een uitgesproken antinazi.

Als represaille voor de aanslagen op de Nederlandse collaborateurs luitenantgeneraal H.A. Seyffardt en secretaris-generaal Hermannus Reydon wordt een willekeurige groep vooraanstaande Nederlanders die als anti-Duits of antinazi bekendstaan door de Nederlandse SS vermoord. De namen van de mogelijke slachtoffers worden op de dodenlijst gemarkeerd met een sparrentak (Silbertanne). De reeks van 28 aanslagen staan daarom bekend als de Aktion Silbertanne, ofwel de Silbertanne-moorden. Van september 1943 tot begin september 1944 worden in dit kader in totaal 44 Nederlanders vermoord, eerst door individuele SS’ers, vanaf juli 1944 treedt het Sonderkommando Feldmeijer op.

Bij deze vergeldingsacties wordt ook Fritz op 14 juli 1944 in Breda achter de toonbank van zijn apotheek doodgeschoten door de SS’er Heinrich Boere. Fritz is 56 jaar geworden. Zijn moordenaar is in 2009 voor zijn moord en die op twee andere Silbertanne-slachtoffers veroordeeld.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.