W.A. Hommel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willem Hommel

1892 - 1943

Willem wordt geboren op 20 december 1892 in Breda en woont in Rotterdam, waar hij werkt als letterzetter bij Drukkerij Borghouts. In reactie op de oproep van 29 april 1943 aan alle oud-militairen om zich voor krijgsgevangenschap te melden, worden eind april en begin mei landelijk massale stakingen georganiseerd die door de Duitsers buitengewoon gewelddadig worden beƫindigd. De meeste stakingen zijn op 3 mei afgelopen. Behalve door het optreden van de Duitsers gaan de meesten weer aan het werk vanwege het stuurloze karakter van de stakingen.

Ook de kleine drukkerij Borghouts van 7 man personeel legt collectief het werk neer, maar omdat werkelijke samenhang of solidariteit ontbreekt bij de stakingen, kan de Sicherheitsdienst (SD) vooral de kleinere ondernemingen hard afstraffen. Om een voorbeeld te stellen, wordt Willem samen met collega Hendrikus Bouwman op 3 mei 1943 gefusilleerd. Willem is 50 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.