W. Pieterse (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willem Pieterse

1915 - 1940

Willem wordt geboren op 5 december 1915 in het Zeeuwse Kruiningen en woont in Bergen op Zoom. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Willem onder de wapenen geroepen en als sergeant ingedeeld bij het 14e Grensbataljon in Zeeland, gelegerd aan de Bathstelling ter verdediging van de toegang tot Zuid-Beveland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de grensverdediging binnen een paar dagen in. Op die eerste dag van de oorlog wordt het bevel tot inundatie gegeven, maar door de lage waterstand mislukt dit. Tegen de tijd dat de Duitsers op 14 mei bij de stelling arriveren, is deze goeddeels verlaten; de meeste troepen hebben zich dan al teruggetrokken achter de Zanddijkstelling. Er vindt nog een korte artilleriebeschieting plaats met de achtergebleven verdedigers, die zich spoedig overgeven. Bij deze laatste gevechten om de stelling sneuvelt Willem. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats in Yerseke.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.