Willem Prins

1913 - 1940

Willem wordt geboren op 15 februari 1913 in Tilburg en woont in Rotterdam. In de meidagen van 1940 dient hij als luitenant-ter-zee bij de Koninklijke Marine aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. O 22 die dan nog in aanbouw is. Op 12 mei, twee dagen na de Duitse inval in Nederland, wordt de onvoltooide onderzeeër van Vlissingen geëvacueerd naar Portsmouth aan de Engelse zuidkust, waar de constructie wordt hervat.

Na de val van Frankrijk eind juni wordt Portsmouth niet langer beschouwd als een veilige haven en worden de Nederlandse onderzeeërs daarom verplaatst naar Dundee aan de Schotse kust. Vandaaruit voert de O 22 in totaal vijf patrouilles uit voor de Noorse kust, maar weet geen enkele keer een vijandelijk schip tot zinken te brengen.

Op 5 november 1940 vertrekt de O 22 voor haar vijfde en laatste patrouille vanuit Dundee. De onderzeeër, met de dan 27-jarige Willem en nog 45 andere bemanningsleden aan boord, is nooit meer teruggekeerd.

Op 13 augustus 1993 is het wrak door een Noors schip gevonden, ongeveer 40 zeemijl ten zuidwesten van de Noorse kust, op een diepte van 180 meter. Omdat het wrak geen zichtbare schade vertoont, is het mogelijk dat het schip is gezonken als gevolg van een technisch probleem.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.