Willem Timmers

1920 - 1940

Willem wordt geboren op 6 augustus 1920 in Gorinchem en woont in Bergen op Zoom. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Willem als dienstplichtige ingelijfd bij de Koninklijke Landmacht en ingedeeld bij het 5-3 Depotbataljon in Delft. Begin mei 1940 worden troepen van dit bataljon verspreid ingezet op verschillende plaatsen binnen de Vesting Holland. Willem wordt ingedeeld bij de bewakingsgroep voor het Beursstation in Rotterdam.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot snelle overgave te dwingen.

Diezelfde dag worden ook parachutisten gedropt in en rond Rotterdam. Verspreid over de stad komt het tot gevechten met de Duitsers, die onder andere de bruggen proberen veilig te stellen. Onder aanvoering van sergeant Breeman, trekt Willems groep over de spoorviaduct op richting het spoor. Zodra ze echter eenmaal in beweging komen, worden ze door Duitsers vanuit de omgeving van het Witte Huis onder vuur genomen.

Willem raakt dan fataal gewond door schoten in zijn benen en buik. Hij bezwijkt diezelfde dag nog, 19 jaar oud. Willem vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.