Willem van der Wallen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willem van der Wallen

1913 - 1944

Willem wordt geboren op 15 april 1913 in Asten als zoon van Martinus van der Wallen en Johanna Hikspoors. Hij is getrouwd met Gerarda Schuurmans en woont in Liessel aan het Kanaal van Deurne, waar hij werkt als veenarbeider.

Als het zuiden van Nederland wordt bevrijd, sluit Willem zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten die samen met de geallieerden optrekken tegen de Duitsers en zich in de bevrijde gebieden inzetten bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Op 9 oktober 1944 is Willem met een groep van twintig mannen en jongens in de buurtschap Rinkveld bij Asten, als ze zien hoe twee Duitse soldaten door de geallieerden worden gevangengenomen. In de buurt treffen ze iets in het veld aan dat er uitziet als een munitiekistje. De Duitsers die onder geallieerde begeleiding de groep passeren, waarschuwen dat het een staafmijn is, een zeer zwaar explosief dat vermoedelijk was bedoeld voor het opblazen van de brug van Sluis XI. Desondanks gaat een van de omstanders met de mijn aan de gang, terwijl de hele groep er nog omheen naar staat te kijken. De mijn komt per ongeluk tot ontploffing en in de enorme explosie die volgt, worden acht omstanders op slag gedood. Vijf anderen raken levensgevaarlijk gewond en bezwijken in de daarna volgende weken aan hun verwondingen, onder wie ook een kind.

Willem is een van de slachtoffers die bij de explosie meteen om het leven is gekomen. Hij is 31 jaar geworden en wordt in Liessel begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.