Willem van Kemenade in brandweeruniform, 1935 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: Gemeentearchief Gemert-Bakel, fotonummer 2_216; detail)

Willem van Kemenade

1876 - 1945

Willem wordt geboren op 4 december 1876 in Gemert. Hij is getrouwd met Theresia Brands en werkt in Gemert als wapenhandelaar, sigarenfabrikant en brandweercommandant. Op 9 mei 1944 wordt hij door de Landwacht gearresteerd en overgedragen aan de Sicherheitsdienst (SD) die hem vastzet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Wat de aanleiding is van Willems arrestatie en waar hij precies van wordt verdacht, is onduidelijk. Mogelijk wordt hij vanwege zijn wapenhandel verdacht van illegale activiteiten, levering aan het verzet, of heeft hij geweigerd aan de Landwacht te leveren. Ook de Duitsers kunnen hem uiteindelijk nergens van in beschuldiging stellen en ontslaan hem na twee maanden, op 12 juli.

Zijn gevangenschap heeft Willem niet onberoerd gelaten; hij heeft tuberculose opgelopen en overlijdt hier een halfjaar later aan, op 23 maart 1945. Willem is 68 jaar geworden en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Gemert. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.