Willij Paulzen

1924 - 1946

Willij wordt geboren op 20 mei 1924 in Hengelo en woont in Eindhoven. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger voor dienst bij de Koninklijke Landmacht, mogelijk voor de voortzetting van een eerder dienstverband voor de Binnenlandse Strijdkrachten.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarmee begint de chaotische Bersiap-periode op de archipel, waarin met name buitenlanders – Japanners, Chinezen en Britten – en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Willij wordt tegen deze achtergrond eind 1945 of begin 1946 uitgezonden naar de Oost om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een zeereis van een maand komt hij aan in Medan op Sumatra.

Als soldaat van de veldcompagnie der genietroepen heeft Willij de taak om mechanische en herstelwerkzaamheden uit te voeren aan bruggen, wegen, materieel en communicatiemiddelen. Het is zwaar en riskant werk, dat in de nabijheid van de vuurgevechten met de revolutionaire guerrilla’s moet worden uitgevoerd. Ze vormen regelmatig doelwit van beschietingen om de Nederlandse legerinfrastructuur te ontwrichten.

Op 5 december 1946 sneuvelt Willij in Medan tijdens de vervulling van zijn plicht. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.