Gerardus van Peer

1919 - 1945

Gerardus wordt geboren op 23 februari 1919 in Etten-Leur als zoon van Gerardus van Peer senior en Anna Veraart. Hij werkt in Etten-Leur als landarbeider. Op enig moment tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgepakt en afgevoerd naar Duitsland, waar hij in concentratiekamp Buchenwald wordt vastgezet. Mogelijk is hij eerder opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar heeft hij geprobeerd te ontsnappen en is als gevolg daarvan opnieuw opgepakt. Hij is ook bekend als gevangene in concentratiekamp Flossenbürg, wat gezien zijn plaats van overlijden waarschijnlijk is. Op 22 april 1945, als hij tijdens dodenmars in het Beierse Stamsried ten zuiden van Flossenbürg is aangekomen, wordt hij gefusilleerd. Zeer waarschijnlijk kan hij van uitputting die colonne niet meer bijhouden en is hij daar langs de kant van de weg doodgeschoten. Gerardus is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Frankfurt-Oberrad.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.