M.W. van den Nieuwenhof (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wim van den Nieuwenhof

1918 - 1949

Wim wordt geboren op 22 juli 1918 in Nuenen. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Eefde bij Zutphen en wordt als sergeant ingedeeld bij 17e compagnie Aan- en Afvoertroepen (AAT), belast met de logistieke uitvoering van militaire inzet.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij ter vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind april 1947 vertrekt hij met de Boissevain naar de Oost, waar hij een maand later ontscheept in de haven van Tandjong Priok bij Batavia.

Na een periode van acclimatisering wordt Wim naar Meester Cornelis (nu: Jatinegara) verplaatst, waar het eigenlijke werk kan beginnen. Behalve militaire transporten verzorgt de compagnie in deze periode ook het vervoer voor de rubberonderneming NIRUB. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 bezet de compagnie station Magerai in Meester Cornelis, vanwege waargenomen activiteit van het revolutionaire leger. Daarna hervat de compagnie zijn normale werk in Semarang voor het verzorgen van transporten richting Salatiga, Pekalongan en Cheribon.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het bataljon in twee groepen verdeeld: de noordelijke trekt op naar Demak en Blora, terwijl de zuidelijke naar het republikeinse bolwerk Djokjakarta wordt gezonden. Na afloop van de Actie is het bataljon herenigd en naar Solo (Soerakarta) gezonden.

Daar begint voor Wim de zwaarste periode van zijn verblijf in Indië. Door de vele hinderlagen langs de konvooiroutes is het rond Solo nog altijd zeer gevaarlijk. Tientallen wagens gaan in het voorjaar van 1949 verloren door mijnen en trekbommen, vaak met fatale gevolgen. Wim is een van de slachtoffers bij deze hinderlagen. Hij sneuvelt op 28 juni 1949 in Solo, samen met soldaat Pieter Dubbelman uit Hooge en Lage Zwaluwe. Wim is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.