W.G.J. van Doorn (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wim van Doorn

1914 - 1940

Wim wordt geboren op 25 augustus 1914 in Lierop. Wegens zijn gezondheid moet Wim op driejarige leeftijd verandering van lucht hebben en wordt daarom voor een vakantie van een half jaar naar Sint-Michielsgestel gebracht. Daar woont zijn tante Adriana van Doorn, getrouwd met Frans van Griensven. Samen hebben zij een bakkerij. Adriana en Frans zijn zelf kinderloos en nemen Wim aan als pleegzoon. Tot hun grote vreugde kiest Wim voor het bakkersberoep; het voortbestaan van de bakkerij lijkt daarmee voor de toekomst verzekerd.

In 1939 wordt onder de toenemende oorlogsdreiging de algehele mobilisatie afgekondigd en ook Wim wordt onder de wapenen geroepen. Als dienstplichtig soldaat wordt hij ingedeeld bij het regiment Wielrijders. Als de Duitse inval op 10 mei 1940 volgt, storten de Peel-Raamstelling en de Maaslinie snel in en worden de Nederlandse troepen afgemarcheerd naar Dordrecht om ‘Vesting Holland’ te verdedigen. Daar raakt Wim, mogelijk op 12 mei in de omgeving van de Oudendijk bij Dubbeldam, door een schot in zijn buik dodelijk gewond. Hij bezwijkt op 15 mei 1940, op 25-jarige leeftijd in het hospitaal te Dordrecht.

De bakkerij in Sint-Michielsgestel is via een andere broer van Adriana in handen van de familie Van Doorn gebleven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

De dienstplichtig soldaat Wilhelmus Gerardus Johannes van Doorn werd op 19 maart 1934 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1934 bij het Regiment Wielrijders en bij de reorganisatie daarvan op 1 maart 1939 werd hij geplaatst bij het 1e Regiment Wielrijders. Op 29 augustus 1938 werd hij gemobiliseerd.

Zijn naam wordt vermeld op het Gedenkmonument voor gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 63.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Bedankt voor de aanvullende informatie over Willem van Doorn. Hier zijn we enorm mee geholpen!

Anoniem zei op 6 juli 2018

willem van doorn was familie van mij. hij is getogen in sint Michielsgestel als pleegzoon van mijn vaders peettante Jana van Doorn die getrouwd was met Frans van Griensven. Mijn vader heeft hunbakkerij overgenomen.
Die heettentoevallig ook Willem van doorn zoon van Marinus van Doorn en zus van Jana van Doorn vandaar.
Ik weet uit verhalen van mijn tante Jaan dat Willem een zoon uit een groot gezin was en zij omdat ze geen kinderen had hem van baby af aan in huis had om haar familie te ontlasten en bij te staan.
Hij is inderdaad in de 2 de wereldoorlog doodgegaan. Zij heeft hiervan heel veel verdriet gehad en was blij dat mijn vader haar bakkerij overnam en ze ons als kinderen meegemaakt heeft. ze heeft altijd naast ons gewoond in de Beekkant in Sint Michielsgestel.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 juli 2018

Bedankt voor het mooie verhaal over Willem en de familie Van Doorn.
De bakkerij in Sint-Michielsgestel weet ik trouwens goed te vinden! Van en naar het BHIC kom ik er dagelijks langs gefietst (ik woon zelf in Schijndel).

André Dirks zei op 10 maart 2023

Wim v Doorn was een broer van mijn moeder en vertelde wel eens over haar broer. Wij kwamen vroeger regelmatig bij zoals wij ook altijd zeide tante Jana en ome Frans in Sint Michielsgestel. Ook staat zijn naam in het Hortensia Park in Helmond waar elk jaar de oorlogsslachtoffers worden herdacht op 4 Mei.

BHIC Hilde Jansma zei op 13 maart 2023

Mooi om te horen dat jouw moeder de herinnering aan haar broer levend gehouden heeft. Bedankt voor het delen André.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.