A.J. Meurkens (bron: B. Vermeij)

Antoon Meurkens

1912 - 1944

Antoon wordt geboren op 11 november 1912 in Budel, als zevende van de twaalf kinderen van Jan Meurkens en Elisabeth van der Zalm. Hij werkt als machinebankwerker en woont tijdens de oorlogsjaren nog bij zijn ouders aan de Gastelscheweg. Om aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland, de Arbeitseinsatz te ontkomen, duikt hij onder in Geldrop bij de ouders van Mien van Zeeland, met wie hij zich verlooft.

Op 20 september 1944, om vier uur in de middag, fietst Antoon vanuit het inmiddels bevrijde Geldrop richting Budel dat op het punt staat bevrijd te worden. Via Heeze, Leende en Soerendonk gaat hij met aktetas op een zwarte damesfiets op weg naar huis. Voorbij Leende passeert hij plaatsgenoot Jan Lammers die als knecht voor de familie Van Lievenoogen een koe had gemolken en dan met een kannetje melk op weg terug naar de boerderij is. Antoon vraagt hem of Budel inmiddels al bevrijd is. Jan durft het niet te zeggen, maar het kan ieder moment gebeuren, want het gebied wemelt van de terugtrekkende Duitse soldaten en in de verte is het geschiet duidelijk te horen.

Op dat moment springt een vijftal SS’ers of Duitse soldaten de weg op en houden Jan en Antoon staande. Hen wordt gevraagd om hun persoonsbewijzen. Jan heeft die niet bij, maar Antoon geeft zijn vervalste exemplaar. Ook zijn tas wordt doorzocht. Opeens wordt Antoon uitgescholden en voor verrader uitgemaakt. “Wir schiessen dich kaputt!” wordt hem toegeschreeuwd. Antoon zakt in elkaar en smeekt om genade, terwijl Jan wordt gesommeerd zich uit de voeten te maken. Hij moet toezien hoe Antoon daar langs de weg wordt doodgeschoten en met bajonetten doorstoken. Antoon is 31 jaar geworden.

Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom Antoon is vermoord en Jan niet. Vermoedelijk hebben de Duitsers gezien dat zijn persoonsbewijs vervalst was, of troffen ze belastend materiaal aan in zijn tas, waaruit blijkt dat hij uit bevrijd gebied afkomstig was en dus weleens een spion zou kunnen zijn. Het is echter ook niet helemaal uitgesloten dat Antoon mogelijk voor het verzet actief was, waar hij uit veiligheidsoverwegingen zijn familie en kennissen niet van op de hoogte heeft gebracht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Drika Broers. zei op 12 december 2017

Ik heb hem persoonlijk niet gekend, maar ik weet wel dat er een gedenk kruis staat langs het fietspad van Soerendonk naar Leende. En dat hij dood geschoten is door de Duitsers toen hij op weg was naar huis Budel. Maar hij moet nog familie hebben in Budel. Ik weet ook dat zijn zus 'n jaar of zes overleden is. Maar in ieder geval is er nog familie die misschien iets meer kunnen vertellen

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 december 2017

Hallo Drika, bedankt voor uw reactie. We gaan kijken of we de nabestaanden nog kunnen benaderen.

Bas Pluijmen zei op 9 januari 2018

Ik heb van diverse oorlogsslachtoffers uit o.a. ook Budel informatie uit een boekje (Toen het donker was). Dat gaat over de L.O. in het District Weert. U kunt mij hierover bellen op *****.
Mijn opa was zelf ook oorlogsslachtoffer en is in kamp Vught gefusilleerd op 5-9-1944. Hij komt ook in dit boekje voor.
Antoon J. Meurkens is op weg naar huis op het fietspad van Leende naar Soerendonk vermoord door de SS.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Dag Bas, bedankt voor uw reactie! Binnenkort neem ik hierover contact met u op, want we zijn heel benieuwd naar informatie over de oorlogsslachtoffers uit Budel e.o.

Miranda Meurkens zei op 4 mei 2018

Antoon Meurkens was een oom van mijn vader. Mijn vader is nu 80 jaar. Hij weet denk ik nog wel wat te vertellen over Antoon Meurkens. In het tijdschrift de Aa kroniek nr 3 van 1984 en nr 4 van 1996 van de Heemkundekring Cranendonck zijn artikelen gewijd aan Antoon Meurkens. De Aa kroniek is digitaal te lezen op www.heemkundekringcranendonck.nl onder het kopje Tijdschrift Aa-kroniek.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 8 mei 2018

Dag Miranda, bedankt voor uw bericht en voor de link naar het tijdschrift Aa-kroniek. Ik ga het aandachtig bekijken. Mocht uw vader inderdaad meer informatie over Antoon willen geven, dan houden wij ons graag aanbevolen! Dat kan uiteraard ook in een persoonlijk gesprek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.