J.G. Jeucken (bron: H. Haerkens)

Jan Jeucken

1925 - 1948

Jan wordt geboren op 29 mei 1925 in Eindhoven als oudste van de zes kinderen van Leonardus Jeucken en Theresia Boosten. Hij groeit op met vijf broers en een zus. Als vrijwilliger meldt hij zich na de Tweede Wereldoorlog voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als parachutist-soldaat ingedeeld bij 2-13 Regiment Infanterie. Dit bataljon van oorlogsvrijwilligers is voortgekomen uit een bewakingsbataljon uit de regio Heerlen en was voor bewakings- en bezettingstaken ingedeeld bij het 9th US Army in Mönchengladbach.

Op 15 september 1945 vertrekt Jan met het bataljon naar Aldershot in het Verenigd Koninkrijk, waar de soldaten verder worden uitgerust. Op 12 oktober begint de zeereis aan boord van de Alcantara van Engeland naar Nederlands-Indië, waar het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is losgebarsten. Jans bataljon is het eerste dat naar de Oost afreist om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

De opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), de Britse admiraal Lord Mountbatten, heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Alcantara moet uitwijken naar het Britse Malakka. Nadat het landingsverbod in maart 1946 is opgeheven, debarkeert Jan op 9 maart in het Javaanse Semarang, van waaruit ze deelnemen aan militaire acties en patrouilles verspreid over Java. In Batavia is Jan uiteindelijk bij een subsistentenbataljon geplaatst, verantwoordelijk voor de repatriëring van troepenonderdelen en individuele  militairen. Zodra militairen in Nederlands-Indië worden voorbereid voor terugkeer naar Nederland, worden ze in dit tijdelijke bataljon overgeplaatst dat de demobilisatie, legering en verzorging regelde tot aan terugkeer in Nederland of het verlaten van de dienst.

In december 1948 raakt Jan door een vijandelijk schot ernstig gewond en wordt opgenomen in het militair hospitaal in Batavia. Daar bezwijkt hij aan zijn verwonding op 18 december 1948. Jan is 23 jaar geworden en rust nu op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Jan is de oudere broer van Huub die in juli 1948 is verongelukt op de kazerne in Roosendaal en van Leo die in oktober 1944 als verzetsstrijder meetrok met de Amerikanen en bij de Slag om Opheusden is gesneuveld.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Harry zei op 13 december 2017

Niet één maar drie zoons, allen in dienst voor het vaderland gesneuveld.

1) Jan (J.G.) Jeucken: soldaat- parachutist 2-13 R.I. 3e Cie was tijdelijk ingedeeld ingedeeld bij het Subssistentenbataljon te Batavia. Hij is op 18-12-1948 aan een schotwond overleden in Militair Hospitaal te Batavia. Hij ligt naast generaal S.H. Spoor begraven op het ereveld te Menteng Pulo.

1) Leo (G.M.) Jeucken Eindhoven geb. 9-9-1927 Overleden te Opheusden 6-10-1944 Hij was met het Amerikaanse leger op de tanks meegetrokken vanuit Eindhoven naar Opheusden (bij Arnhem) gedood na een aanval door de Duitsers langs de spoorlijn.

2) Huub Hubertus,Marinus, Eindhoven geb. 3-7-1926 16 -7-1948 7e Reg. R.I 4e Bat. korporaal te Roosendaal overleden door pistoolschot in de kazerne.
De Familie L. Jeucken te Eindhoven hadden nog 2 jongere zoons en een dochter Rieky die later mijn vrouw werd. Op verzoek kan ik evt. enkele foto's nazenden met mogelijk aanvullende info.

Vriendelijke groet,
Harry Haerkens

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Harry,

Nog bedankt voor de eerdere, aanvullende informatie over de familie Jeucken. Hier zijn we enorm mee geholpen! We hebben zijn gegevens inmiddels in ons bestand verwerkt. Ook zijn we nog altijd zeer geïnteresseerd naar foto's met aanvullende achtergrondinformatie. Deze kunt u eventueel rechtstreeks naar mij sturen via info@brabantsegesneuvelden.nl. We zien het graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,
Frank van Doorn

Lamber jeucken zei op 16 juni 2018

Broer van Jan jeucken gesneuveld in Indonesie 1948
En Leo jeucken met bevrijders meegegaan en gesneuveld in Opheusde bij Arnhem.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 29 juni 2018

Nog bedankt voor uw reactie, Lamber. Het blijft heel tragisch dat twee broers ieder in een andere oorlog zijn omgekomen. En dat er zelfs nog een derde broer op de basis is verongelukt, zoals Harry schrijft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.