L.G.M. Jeucken (bron: H. Haerkens)

Leo Jeucken

1927 - 1944

Leo wordt geboren op 9 september 1927 in Eindhoven als derde van de zes kinderen van Leonardus Jeucken en Theresia Boosten. Hij groeit op met vijf broers en een zus. Leo werkt als stoffeerder en is tegen het einde van de Duitse bezetting actief in het verzet. Na de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 sluit Leo zich aan bij de Amerikaanse bevrijders en trekt met hen op de tanks mee op richting Arnhem. Na het mislukken van operatie Market Garden, eind september 1944, verplaatst de strijd zich naar de omgeving van Nijmegen en de Betuwe. De frontlinie komt daar dwars door het Rivierengebied te liggen. Leo vecht mee met het 506e luchtlandings Infanterie Regiment van de 101e Luchtlandingsdivisie. Op 4 oktober starten de Duitsers een grootscheeps offensief om het bevrijde Opheusden te heroveren. In de felle Slag om Opheusden die dan losbrandt, verliezen tientallen soldaten en hulpverleners aan beide zijden het leven. Een van hen Leo die op 6 oktober 1944 om het leven komt na een Duitse aanval langs het spoor. Leo is 17 jaar geworden.

De Slag om Opheusden zou verzanden in een maandenlange patstelling en de vorming van een niemandsland waarbij zowel de Duitsers als de geallieerden zich verschansen achter prikkeldraad en mijnenvelden. Opheusden zou pas op 18 april 1945 door Belgische troepen worden bevrijd.

Leo is de jongere broer van Jan die in december 1948 zou sneuvelen in Nederlands-Indiƫ en van Huub die in juli 1948 zou verongelukken op de kazerne in Roosendaal.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Harry Haerkens zei op 14 december 2017

Bijgaand foto van Huub Jeucken Eindhoven overleden te Roozendaal 16-7-1948 Zie mijn gmail 13-12-2017

Harry Haerkens zei op 14 december 2017

Bijgaand foto van Leo Jeucken overleden te Opheusden 6-10-1944

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.