F.W.A. Zeeuwe (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans Zeeuwe

1920 - 1942

Frans wordt geboren op 11 juni 1920 in 's-Hertogenbosch. Als matroos 1e klasse dient hij in de Koninklijke Marine aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Isaac Sweers. Het schip wordt in november 1942 ingezet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van het door Vichy-Frankrijk bezette Noord-Afrika.

Op 13 november, om kwart over zes in de ochtend, vuurt de Duitse onderzeeër U 431 twee torpedo’s af op het schip. De eerste raakt de volle olietank; de tweede slaat direct onder de brug en de officiersmess in. Het schip vliegt in brand waardoor ook de munitievoorraden aan boord exploderen. Binnen een uur zinkt de Isaac Sweers, 55 mijl ten noordwesten van Algiers. De overlevenden worden door de Britse bewapende trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered, maar van de 194 opvarenden zijn er 103 om het leven gekomen door verdrinking, of in de door de brandende olie ontstane vlammenzee. Onder hen bevindt zich matroos Frans, 22 jaar oud.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frenk Breuer zei op 9 december 2017

Frans Zeeuwe was de jongere broer van mijn moeder. Hij nam als lichtmatroos dienst bij de Koninklijke marine op 12 januari 1938. Op 10 mei 1940 week hij uit naar Engeland. Daar werd hij aan boord van verschillende schepen geplaatst. In Engeland leerde hij de liefde van zijn leven kennen, ene Hellen Dunn, met wie hij op 12 augustus 1941 trouwde. Op 11 september 1941, inmiddels matroos der eerste klasse, werd hij geplaatst op de Isaac Sweers waar hij als marconist werkte. Op 13 november 1942 werd zijn schip door de Duitsers aangevallen en vernietigd. Er waren overlevenden maar Frans behoorde niet tot hen. Mijn moeder had veel verdriet over het verlies van haar broer van wie ze zei dat hij een erg zacht karakter had. Frans werd postuum het oorlogsherinneringskruis toegekend. Ik ben vernoemd naar mijn oom en ik draag met trots dezelfde doopnamen. Mijn oma was zo blij met de naam die ik had gekregen dat ze mij Frenk ging noemen. Net zoals men Frans in Engeland noemde. Die naam is altijd gebleven.
De foto is van een herinneringsschilderij dat gemaakt werd n.a.v. Frans' eerste zeereis in het najaar van 1938.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 december 2017

Beste Frenk,
Hartelijk dank voor het verhaal over uw oom! We zijn heel erg blij met de informatie en gaan het meenemen voor de eregalerij.

Hartelijke groeten,
Frank van Doorn, BHIC Projectenbureau

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.