Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

J.M.L. Roelen, Breda 1895

Birma-spoorlijn☨ Rutpu (kamp 30), 5 juli 1943
Voornamen:Jacobus Martinus Lambertus
Achternaam:Roelen
Geboren:1895-04-23
Geboorteplaats:Breda
Woonplaats:In Nederlands Oost-Indië
Overleden:1943-07-05
Overlijdensplaats:Rutpu (kamp 30), Mon / Kayin, Birma (Myanmar)
Begraaf-/gedenkplaats:Thanbyuzayat - War Cemetery (Myanmar)
Militair:Militairen 1940-1945 - NOI
Rang:Luitenant-kolonel
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger
Onderdeel/regiment:Regiment Infanterie
Oorzaak van overlijden:Waarschijnlijk bezweken

Wat we niet weten

Persoonlijke achtergrond

Hoe stond deze persoon in het leven? Wie waren de ouders en waren er nog broers of zussen? Was het slachtoffer getrouwd en had hij of zij kinderen? Heeft het slachtoffer een beroep gehad? Vertel het ons en help mee het verhaal van dit slachtoffer compleet te maken.

Overlijdensomstandigheden

Wat is er gebeurd? Wat heeft het slachtoffer tijdens de oorlog gedaan en meegemaakt? Onder welke omstandigheden is hij of zij omgekomen? Wat was de nasleep? Vertel het ons en help mee het verhaal van dit slachtoffer compleet te maken.

Vertel het ons

Reacties

Karin Post zei op 3 juni 2019

Dit was mijn opa. Mijn oma, opa, oom en moeder woonden in Batavia. Een andere oom woonde en studeerde in Nederland ten tijde van WO II.Mijn moeder (1923 geboren), oom (1927) en oma werden in diverse burgerkampen geplaatst. Zij hebben deze kampen overleefd. Mijn moeder was dol op haar vader, ze vertelde mij veel dingen over hem. Ze miste hem enorm en natuurlijk was het een hele klap voor haar dat hij in Birma gestorven is, naar zeggen aan difterie. Omdat hij officier was, hoefde hij niet mee te bouwen aan de spoorweg werd mij verteld. Maar wat hij dan wel deed de hele dag is mij niet bekend.
Er zijn nog een aantal brieven bewaard gebleven van post tussen mijn moeder en haar 2 broers van de periode van vóór de oorlog. Deze geven een goed beeld van hoe mijn moeder en oom daar leefden in een gezin in Nederlands-Indie. Sommige dingen die daar in geschreven waren, waren best wel discriminerend naar de Indonesische bevolking.
Mijn oom, oma en moeder (inmiddels allen gestorven) waren behoorlijk getraumatiseerd na WO II. Dit zette zich voort in de rest van hun leven. Ze hebben geen hulp gekregen (waarschijnlijk ook niet gevraagd) om hun ervaringen te kunnen verwerken. Daardoor hadden zij een aantal eigenaardigheden en angsten. Mijn moeder deed bijv. nooit de gordijnen dicht (opgesloten gevoel) en wilde niet met de trein reizen (vervoer naar diverse gevangenkampen was ook per trein geweest). 15 Augustus was haar verjaardag, maar ook de bevrijding van de Japanners in voormalig Nederlands-Indie Dit was dus altijd een beladen dag in ons gezin. Ook was zij er altijd erg van ontdaan dat er weinig aandacht was voor de bevrijding daar, maar wel veel voor de bevrijding van Nederland, 5 mei.
Daardoor zijn wij, kinderen van hun, toch ook wel een beetje belast met de 2e wereldoorlog.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 4 juni 2019

Dag Karin, hartelijk dank voor dit toch wel heftige verhaal. Inderdaad hebben dat soort traumatische herinneringen onbedoeld effect op de kinderen; de gevolgen van een oorlog werken daardoor indirect vaak nog lang door.
Ik kan me goed voorstellen dat de 5 mei-vieringen moeilijk vallen; in Nederlands-Indië/Indonesië was de situatie dan ook bijzonder schrijnend. Na de verdrijving van de Japanners volgde namelijk nog eens vier jaar van geweld om de toekomst van Indonesië. Toen het leven zich daar vanaf 1950 onder de nieuw republiek weer normaliseerde, was er voor de Nederlanders en iedereen die met het koloniale tijdperk werd geassocieerd geen plaats meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten