J.C. Roelands (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannes Roelands

1913 - 1940

Johannes wordt geboren op 13 mei 1913 in Zundert. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht en als soldaat ingedeeld bij het I-6 Regiment Infanterie.

Als lichte mitrailleurschutter is Johannes begin mei 1940 gelegerd in kazemat S-37 bij Mill. Op 11 mei 1940, een dag na de inval van het Duitse leger, dekt Johannes met vier kameraden de terugtocht van de Nederlandse strijdmacht. In die vroege ochtend breekt een vuurduel uit met de optrekkende Duitsers die de kazemat van nabij benaderen en met enkele gerichte treffers door de schietgaten de bemanning binnen ombrengen. Johannes sneuvelt die dag op 26-jarige leeftijd.

Hij wordt aanvankelijk in een veldgraf naast de kazemat begraven, om op 14 mei in Mill te worden herbegraven. Op 4 juni wordt zijn lichaam naar huis gebracht in Zundert. Daar blijft hij tot 3 januari 1995, als zijn stoffelijk overschot wordt bijgezet op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Samen met zijn vier kameraden die in het vuurgevecht zijn omgekomen, is Johannes postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.