Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Franz van Kampen, Rotterdam 1918

Fusilladeplaats Waalsdorpervlakte☨ Wassenaar, 20 oktober 1942
Roepnaam:Franz
Voornamen:Franz Ernst
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Kampen
Geboren:1918-06-18
Geboorteplaats:Rotterdam
Woonplaats:Breda
Overleden:1942-10-20
Overlijdensplaats:Wassenaar, Zuid-Holland
Begraaf-/gedenkplaats:Loenen - Nationaal Ereveld
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Opzichter heide mij.
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Gefusilleerd

Biografie

Wie was zijn familie? Wat heeft Franz tijdens de oorlog gedaan en meegemaakt? Onder welke omstandigheden is hij omgekomen? Vertel het ons en help mee het verhaal van Franz compleet te maken.Vertel ons meer

Reacties

Pim Kraan zei op 6 juni 2019

Franz kwam uit een gezin met 5 broers en zussen: Janny, Cootje, Mieke, Koos, hijzelf en Rien; mijn moeder. Vader was handelsreiziger in handgereedschappen en moeder Van Kampen-Mewis hield pension. Zij woonden aan de Tulpenstraat in Breda. Opa zat net als zijn zonen Franz en Koos, in het verzet. De woning aan de Tulpenstraat diende als vergaderplaats waar acties werden voorbereid, waar onderduikadressen werden verzorgd en bonnen en voedsel werd uitgedeeld. er werd ook in het geniep geslacht.

Koos was betrokken bij een actie waarbij gevangen genomen Duitse soldaten werden vastgehouden in een boerderij in de omgeving van Breda. Toen deze operatie was verraden en daarover praatjes de ronde deden op kantoor, zorgde mijn moeder ervoor dat via mij opa een interventie werd opgezet. Net voor dat de Duitsers de boerderij overvielen waren de krijgsgevangenen overgebracht naar een schuit in de Biesbosch. Franz sloot zich aan bij de Oranjegarde, een kleine verzetsgroep die opereerde onder leiding van Adri Simonis. De groep pleegde spionage en aanslagen op voertuigen en installaties van de Duitsers. Franz vroeg zijn broer Koos om hulp bij het verkrijgen van reageerbuisjes om daar brandampullen van te kunnen maken. Die werden gebruikt om aanslagen te plegen op Duitse doelen. Voor de fabricage werd gebruikt gemaakt van een woning aan de Haagse Daguerrestraat. Toen een ontploffing voordeed was de politie snel ter plaatse en bij het doorzoeken van de woning vond men de namenlijst van de 'schaakclub' waarna er op diverse plaatsen in Nederland arrestaties volgden. Franz werd eerst opgesloten in Utrecht aan de Ganssstraat, maar later overgebracht naar het Scheveningse Oranjehotel. Opa nam een Haagse advocaat in de arm die pleitte voor het leven van zijn zoon en zijn kameraden. De Duitsers wilden een voorbeeld stellen en het Kriegsmarine Gericht veroordeelde na een uitgebreid proces, de groep ter dood. Franz kreeg wapenbezit met het oogmerk deze te de Duitsers te gebruiken, landloperij en heulen met de vijand ten laste gelegd. Uit de stukken van de advocaat (Nationaal Archief) blijkt dat de groep wapens en munitie had verstopt aan de Gaslaan in Den Haag met het doel die tijdens de bevrijding te gebruiken om de bezetter in de rug aan te vallen. Franz heeft o.m. militaire installaties bij Den Dolder in kaart gebracht en foto's en tekeningen gemaakt van de luchtmachtbasis Soesterberg. Ook stichtte hij meerdere heidebranden om lanceringen en proeven met raketten en munitie te sabotteren. Franz heeft zijn verblijf in het Oranjehotel goed beschreven in brieven aan zijn ouders. Omdat het een Wehrmacht gevangenis betrof, was de bahandeling minder slecht dan elders. Franz schrijft in een van zijn brieven over een sergeant die ze 'Opa' noemden, die regelmatig sigaretten en andere verboden waar voor hen verstopte voordat er celinspectie plaatshad. Ook had hij eens gezegd: Sie sind eigentlich nette leute. Dat is misschien een verklaring waarom de urn met de as van Franz, op tot nu toe onbekende wijze in Keulen is beland en daar officieel en gedocumenteerd is begraven.

Franz werd met zijn makkers op 10 oktober 1942 in de vroege ochtend te Waalsdorp gefusilleerd. Hij was 24 jaar oud. Zijn lichaam werd naar Velzen vervoerd om te worden gecremeerd en de urn met de as is later in Keulen door de naoorlogse Duitse autoriteiten gedocumenteerd overgedragen aan het Rode Kruis. Het heeft er alle schijn van dat wroeging onder het bewakend personeel ertoe heeft geleid dat sommigen niet onder het Waalsdorpse zand verdwenen in anonieme graven (men wilde de massa executieplaats immers geheim houden), maar hebben gezorgd voor een echte begrafenis.
Franz staat in het herdenkingsboek van het Oranjehotel en op de erelijst der gevallenen. Hij is herbegraven op het Ereveld in Loenen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 7 juni 2019

Bedankt voor het mooie en boeiende verhaal, Pim. We nemen deze kennis mee voor in zijn biografie in de definitieve eregalerij.
Inderdaad zou het heel goed kunnen dat wroeging ertoe heeft geleid dat zijn lichaam niet naamloos in een massagraf is verdwenen. Een heel bijzonder gegeven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten