B.P. Kreeft (bron: C. van Mastrigt, Heemkundekring De Willemstad)

Bas Kreeft

1922 - 1945

Bas wordt geboren op 22 januari 1922 in Willemstad. In 1942 besluit hij met een vriend in het verzet te gaan tegen de Duitse bezetter. Een bezoek aan de Grebbeberg eerder dat jaar heeft hen waarschijnlijk mede hiertoe geïnspireerd. Hiervoor verlaat hij Willemstad en doet, om geen argwaan te wekken, voorkomen alsof hij in Breda in een garage gaat werken. Ook zijn ouders brengen dit verhaal naar buiten. In werkelijkheid sluit Bas zich aan bij het georganiseerde verzet in Tilburg. Bij zijn ouders thuis worden in deze periode vier Duitse militairen ingekwartierd, wat de familie angstige ogenblikken bezorgt. Wel komen ze erachter dat van de vier soldaten er maar een een fanatieke nazi is; de anderen zijn de oorlog beu en willen alleen nog maar naar huis.

Na de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944 (‘D-Day’), reizen Bas en andere verzetsmensen in kleine groepen door België om zich bij de geallieerde krijgsmacht aan te sluiten. Als het Korps Stoottroepen nemen zij deel aan de bevrijding van Nederland. Als eind oktober 1944 Zuid-Nederland grotendeels is bevrijd, wordt het korps aan de Waal gelegerd in Wamel, Beneden-Leeuwen en Druten. Vandaaruit keert Bas nog een paar keer op verlof terug naar huis.

In maart 1945 is Bas met de geallieerden mee opgetrokken naar Duitsland en aangekomen in de ruïnes van Kleef, een maand eerder grotendeels door de Britten verwoest. Ondanks dat de geallieerden dan al tot diep in Duitsland zijn opgetrokken, blijven gevechten, bombardementen en inslagen van V-1- en V-2-raketten achter de linies nog veel slachtoffers maken. Bas komt bij zo’n aanval op 13 maart 1945 in Kleef om het leven. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het erekerkhof in Beneden-Leeuwen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hendrika Johan… zei op 11 april 2019

Heb net uw website bezocht. Betreft Bas Kreeft. Wist dus wel dat hij in BenedenLeeuwen herdacht wordt als gesneuvelde, Bas Kreeft is mijn biologische vader. Ik ben geboren 25 juli 1945. Nu kan ik er ook een gezicht bij plaatsen. Mijn moeder leeft ook nog . Is inmiddels 93 jaar.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 april 2019

Dag Hendrika, bedankt voor uw reactie. Wat goed om te lezen dat u hier de foto van uw biologische vader hebt gevonden. Inderdaad proberen we op deze manier zoveel mogelijk de Brabantse gesneuvelden in herinnering te houden, niet alleen als oorlogsslachtoffer, maar ook als persoon, als mens.

Piet Polak zei op 9 juni 2019

Beste Hendrika,
Wat bijzonder dat u op deze manier uw biologische vader gevonden hebt. Als u een mailtje stuurt naar info@heemkundekringdewillemstad.nl, kunnen we u wellicht nog van meer informatie voorzien over uw vader zonder dat het op deze openbaar toegankelijke website geplaatst wordt. Er is nog familie van Bas in leven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.