P.J. van Nijnatten (bron: Kameraden die achterbleven, 3-3 RI)

Petrus van Nijnatten

1925 - 1949

Petrus wordt geboren op 24 juli 1925 in Oud Gastel. In het voorjaar van 1946 meldt hij zich voor dienst bij de Koninklijke Landmacht op de Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het daar opgerichte 3-3 Regiment Infanterie. Eind september van dat jaar vertrekt hij vanuit Rotterdam met de Kota Agoeng naar Nederlands-Indië. Direct na de Tweede Wereldoorlog is daar het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd losgebarsten en Petrus wordt als onderdeel van de 7 December Divisie uitgezonden om de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

Na een zeereis van een maand komt Petrus aan in de haven van Belawan op Sumatra en wordt verderop in Medan gelegerd. Vandaaruit neemt hij deel aan patrouilles in de omgeving, waar ze het behalve tegen infiltranten van de nationalistische TNI ook moeten opnemen tegen islamitische rebellen uit Atjeh.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 patrouilleert het bataljon langs de demarcatielijn tegen infiltranten en lost het de aanvalstroepen af in de veroverde gebieden in het binnenland. Daarna wordt het bataljon gelegerd ten zuidwesten van Medan waar Petrus bijdraagt aan de zuivering van de gebieden rond Sibolangit, Bindjei en Arnhemia.

Petrus trekt tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 op naar Rantau Prapat en wordt ingezet bij zuiveringen in de omgeving. Het blijft daarna rustig, totdat het aantal infiltraties van revolutionairen en islamitische rebellen vanaf maart weer toeneemt.

Bij deze nieuw opgelaaide gevechten sneuvelt Petrus op 26 juli 1949 in Rantau Prapat. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Anoniem zei op 19 mei 2018

hij was onderdeel 3-3 -RI 1divisie "7 december

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 mei 2018

Bedankt voor de aanvulling! We nemen het mee voor de definitieve eregalerij.

E. van Nijnatten zei op 11 september 2019

roepnaam was Piet. Ben in het bezit van nog enkele copietjes van foto's van de begrafenis bij een verslagje van een maat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.