F.A. Meesters (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans Meesters

1920 - 1942

Frans wordt geboren op 14 februari 1920 in 's-Hertogenbosch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient hij als matroos 1e klasse bij de Koninklijke Marine, aan boord van de mijnenlegger Hr. Ms. Prins van Oranje in Nederlands-Indië. Als de Japanners de Nederlandse kolonie binnenvallen, wordt de Prins van Oranje ingezet om in december 1941 en januari 1942 een mijnenveld te leggen bij Tarakan. Dit eiland voor de kust van Borneo is vanwege de aanwezige olievelden van wezenlijk strategisch belang voor de Japanners en wordt daarom gericht aangevallen op 11 januari 1942.

In de nacht van 11 op 12 januari onderneemt de Prins van Oranje een poging uit de Japanse zeeblokkade rond het eiland los te breken en uit te wijken naar Soerabaja op Java. Tijdens die poging wordt het schip door de Japanse torpedobootjager Yamakaze en patrouilleboot 38 met mitrailleurvuur bestookt. Zuidoostelijk van het eiland Boenjoe in de Celebeszee wordt de Prins van Oranje tot zinken gebracht. Van de 118 bemanningsleden komen er 102 om het leven. Een van hen is Frans; hij is 21 jaar geworden.

Frans wordt herdacht op twee plaatsen, namelijk in 's-Hertogenbosch bij het Indië Monument (Zuiderparkweg) en op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

josé zei op 6 juni 2018

Frans woonde op de Vaaltweg 18 in 's-hertogenbosch,
vader Marrius Antoius Meesters, moeder Adriana theodora hendrica van veghel.
ook had hij nog een zus, en drie broers .

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 7 juni 2018

Bedankt voor de informatie, José! We gaan het voor zijn biografie in ons bestand verwerken.

Nelly van Erp … zei op 11 september 2019

Broer van mijn vader..R.I.P Frans.
Mijn vader (Je broer) is je nooit vergeten.
Er hing altijd een foto schilderij van je in het huis van mijn ouders.
Ondanks dat het schilderij bij iemand anders op de zolder ligt,Ben je altijd in ons gedachten.💙

Maurice Meesters zei op 30 april 2022

Ik zie dat er geen gedenkplaats wordt vermeld, maar er zijn er 2. Un Denk Bosch op het indië monument en op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 mei 2022

Bedankt voor deze toevoeging Maurice. Dit is inderdaad een aanvulling bij het levensverhaal van Frans. Ik zal het in het verhaal opnemen.

Tom van de Pol zei op 3 mei 2022

Mijn opa Marinus Franciscus van Heertum 20-07-1919 ook afkomstig uit 's-Hertogenbosch is in dezelfde tijd bij de marine gegaan en gelijke tijd naar Indie. Hij heeft gediend op de M. de Ruijter en Pro Patria. Na de slag om de Javazee heeft hij 3 jaar krijgsgevangen gezeten in jappenkampen. Mijn opa heeft nooit gesproken over deze tijd. Wat wij wel weten is dat hij sprak over een man uit Den Bosch die met hem diende. Zover dat wij weten waren zij volgens zijn informatie de enige uit Den Bosch. Verder sprak hij er niet over. Nu lees ik in het Brabants Dagblad het artikel over Frans Meesters en kom hier op uit. Mogelijk dat mijn opa en Frans bekenden van elkaar waren. Volgens de registratielijst van mijn opa is hij op 22 maart 1939 vertrokken naar Nederlands Indie.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2022

Bedankt voor je reactie Tom, dat zou inderdaad heel goed kunnen. Wat zou dat mooi zijn, dat je hier de persoon gevonden hebt waar je opa tóch over gesproken heeft. Ik kan me zo goed voorstellen dat de herinneringen aan wat hij meegemaakt heeft te sterk waren om nog over te praten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.