H.C. (Bart) van Dongen (bron: familie Van Loon-van Dongen)

Bart van Dongen

1910 - 1940

Bart wordt geboren op 12 december 1910 in Dongen als oudste van de acht kinderen van Kees van Dongen en Anna Kimenai. Na zijn schooltijd blijft hij bij zijn ouders aan de Groenstraat wonen. Net als zijn vader is Bart landbouwer; het is de bedoeling dat hij als oudste zoon in de toekomst de boerderij overneemt.

Bart wordt voor het eerst als dienstplichtige opgeroepen in 1930 en dient bij de Wielrijders. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Bart opnieuw onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht en ingedeeld bij het (inmiddels hervormde) III-2 Regiment Wielrijders. Begin mei 1940 wordt hij met zijn compagnie gelegerd bij de grenscontrole te Goirle.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelwitten vormt Dordrecht vanwege de daar gelegen bruggen. Bart wordt als gevolg van deze luchtaanvallen met zijn eenheid naar Dordrecht gestuurd. Onderweg passeert hij zijn geboortedorp, waar hij nog een korte ontmoeting heeft met zijn broer Christ en enkele andere bekenden. Op aansporing van de commandant moet Bart echter alweer snel verder en en laat in de middag bereikt de compagnie Dordrecht via de brug over de Maas bij Keizersveer. Kort na aankomst raken de Wielrijders in gevecht met de parachutisten, maar omdat de Duitsers burgers en kinderen als levend schild gebruiken, kunnen de Nederlanders niet effectief optreden.

Op zondagmorgen 12 mei worden de Wielrijders geconfronteerd door een overmacht van Duitse parachutisten. Ze bevinden zich dan in de nabijheid van de School met de Bijbel aan de kruising Rijksstraatweg en Mijl. Over wat er vervolgens gebeurt, bestaan twee lezingen. Bart zou daar met zijn kameraden krijgsgevangen zijn genomen, maar kort daarop wordt de school door artillerievuur getroffen. Bart wordt dan door de instorting door vallend gesteente op slag gedood. Volgens een andere versie hebben de Wielrijders zich bij de school niet overgegeven, maar zijn ze vanuit een bovenwoning met een mitrailleur onder vuur genomen. Bart raakt daarbij ernstig gewond en overlijdt ter plaatse. Hij is die dag hoe dan ook in Dordrecht gesneuveld als gevolg van het oorlogsgeweld. Bart is 29 jaar geworden.

Hij wordt aanvankelijk met zijn kameraden in Dordrecht begraven, maar in 1941 vindt zijn herbegrafenis in Dongen plaats. Bart vindt zijn laatste rustplaats uiteindelijk op Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 17 december 2017

eenheid: 1-III-2 R.W.

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

De dienstplichtig soldaat Hubertus Cornelis van Dongen werd op 12 december 1910 geboren te Dongen. Op 16 januari 1930 werd hij in persoon ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1930 bij het Regiment Wielrijders en bij de reorganisatie daarvan op 1 maart 1939 werd hij geplaatst bij het 2e Regiment Wielrijders. Op 29 augustus 1939 werd hij gemobiliseerd.

Tijdens de vijfdaagse oorlog van mei 1940 diende hij bij de 1e Compagnie van III-2RW.

Hij sneuvelde op 12 mei 1940 op 29-jarige leeftijd tijdens de straatgevechten in Dordrecht.

Hij was door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en werd toen ten gevolge van een artillerietreffer op de School met de Bijbel aan de Rijksstraatweg/Mijl te Dordrecht door vallend gesteente gedood.

Hij werd begraven op de algemene begraafplaats te Dordrecht en later op 18 februari 1941 overgebracht naar Dongen...... en tenslotte op 15 juni 1972 herbegraven op het Militair Ereveld 'Grebberberg' te Rhenen in een enkel graf (rij 9 nr. 2) waarop een steen van de Oorlogsgravenstichting werd geplaatst. Posthuum werd aan hem het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' verleend (Nr. P. 379 d.d. 12-2-1948).
Bron: L.J.P Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 62 en
website zuidfront-holland1940.nl (http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=dongen-h-c-van)
Zijn naam wordt vermeld op het Gedenkmonument voor gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Hartelijk dank voor de aanvullende informatie over Hubertus van Dongen! We nemen dit mee voor in de eregalerij van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.