P.A.C. van Boven (bron: Heemkundekring Vehchele, Veghel)

Piet van Boven

1926 - 1948

Piet wordt op 15 mei 1926 geboren in Veghel. Als dienstplichtige komt hij begin 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Oirschot en wordt als korporaal ingedeeld bij 1-4-7 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Piet voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. In februari 1947 vertrekt hij met de Kota Baroe naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand aankomt in Palembang op Sumatra.

Daar blijft het bataljon de komende maanden gelegerd en wordt het ingezet voor de bewaking van nuts- en havenbedrijven. Ook tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 blijft Piet in de buurt van Palembang voor bewakingstaken en patrouilles door de omliggende kampongs. Hierna wordt hij overgeplaatst naar de buitenposten in de binnenlanden waar niet alleen revolutionaire strijders, maar ook criminele bendes voor onrust zorgen.

In het voorjaar van 1948 kent het bataljon, mede door de versterking van KNIL-troepen, een betrekkelijk rustige tijd, maar behalve vijandelijke beschietingen vallen er ook regelmatig slachtoffers als gevolg van dodelijke ongelukken.

Ook Piet komt uiteindelijk als gevolg van een ongeval om het leven, op 13 april 1948 te Serinanti in Zuid-Sumatra. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Bert van Horen zei op 20 oktober 2019

Dit was mijn oom....de oudste broer van mijn moeder. In mijn jeugd werd er wel verteld door oom Piet was gesneuveld..maar verdere details werden nooit verteld. Nu...zoveel jaren later, zijn mijn dochter en ik geïntrigeerd geraakt om er meer over te weten te komen. Dankzij de digitalisering van historische gegevens, wordt ons meer duidelijk wat zich daar heeft afgespeeld en hoe hij om het leven is gekomen ...

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 oktober 2019

Hallo Bert, hartelijk dank voor uw bericht. Inderdaad is het een groot goed dat tegenwoordig veel historische informatie goed ontsloten is. Voor het eerst kan nu veel sneller vanuit verschillende bronnen een beeld worden gecreëerd van wat destijds is voorgevallen. En kunnen er antwoorden worden gegeven op vragen die vaak al sinds de jaren veertig bestaan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.