P.C.J. van Boven (bron: De Vrije Philips Koerier, 18 sept. 1946)

Pieter van Boven

1919 - 1944

Pieter wordt op 10 augustus 1919 geboren in Rotterdam en is tijdens de Duitse bezetting ondergedoken in Eindhoven, waar hij in augustus 1944 bij Philips aan het werk kan. Op 5 september 1944 – Dolle Dinsdag – keert hij terug naar Rotterdam, in de veronderstelling dat de oorlog spoedig is afgelopen. Maar de Duitsers geven niet zomaar op en aan het eind van de maand is hij weer terug in het zuiden, vermoedelijk in Oirschot, waar hij in contact komt met de illegale werker Bernard Vlemminx, lid van de verzetsgroep Partizanen Actie Nederland (PAN). Als Bernard besluit de Duitse linies te passeren naar het op 17 september 1944 bevrijde Eindhoven, gaat Pieter met hem mee. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom ze naar Eindhoven willen; mogelijk voeren ze een opdracht uit voor het verzet, of willen ze zich aansluiten bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

Het tweetal verlaat Oirschot op 1 oktober en komt tegen de avond aan in Boxtel, in de buurtschap Langenberg aan de Schijndelsedijk. Daar keert hun geluk: ze worden aangehouden door een Duitse patrouille. Als uit hun identiteitspapieren blijkt dat zij niet uit Boxtel komen, vermoeden de Duitsers wat zij van plan zijn en arresteren hen ter plekke. De Feldgendarmerie brengt hen over naar de herberg van de familie Van Maaren aan de Schijndelsedijk, waar overste Jungwirth van de 59e Infanteriedivisie hen standrechtelijk ter dood veroordeelt. Nog diezelfde avond wordt het doodvonnis voltrokken; nabij de boerderij van de familie Van Kempen op Langenberg 1 worden Pieter en Bernard in het duister door de Feldgendarmerie gefusilleerd. Pieter is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.