B.A. Roza (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bas Roza

1923 - 1945

Bas wordt geboren op 23 november 1923 in de gemeente Wijk en Aalburg. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij als ambtenaar werkzaam bij de Distributiedienst. Als hij wordt opgeroepen tot de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, duikt hij onder. De Duitsers gijzelen zijn ouders, broers en zussen, waarop Bas besluit zichzelf vrijwillig te melden, om erger te voorkomen.

Hij wordt kamp Amersfoort binnengebracht, waar hij aan het straffe regime van de gewelddadige bewakers wordt onderworpen. Zijn zus Nenske brengt hem eten, maar Bas geeft dit weg aan de andere gevangenen. Als gevolg daarvan raakt Bas ernstig ondervoed en lijdt aan angina.

Kamp Amersfoort wordt op 20 april 1945 door de Duitsers ontruimd, met achterlating van een kleine groep gevangenen die door het Rode Kruis worden opgevangen en er zeer slecht aan toe zijn. Voor sommigen van hen komt de geboden hulp te laat. Bas is een van de achtergebleven gevangenen die na de bevrijding van het kamp alsnog bezwijkt door de geleden ontberingen. Hij overlijdt op 24 april 1945 in Amersfoort op 21-jarige leeftijd. Na in een tijdelijk graf buiten de poort te zijn gelegd, wordt hij thuis in Wijk en Aalburg begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

René Veldhuizen zei op 10 december 2017

Bas Roza was gevangene in Kamp Amersfoort met nummer 10727. Hij overleed aldaar op 24 april 1945 aan de gevolgen van ontbering. Het kamp was toen al 4 dagen overgedragen aan het Rode Kruis. Hij kreeg een tijdelijk graf net buiten de hoofdpoort van het kamp.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 december 2017

Dag René,
Bedankt voor de aanvulling over het overlijden van Bastiaan Arie Roza bij kamp Amersfoort. We gaan het verwerken.
Hartelijke groet,
Frank

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.