Jan van Dijke (bron: L. Zoon)

Jan van Dijke

1923 - 1944

Jan wordt geboren op 1 september 1923 in het Zeeuwse Sint-Philipsland en woont in Leende. Tijdens de Duitse bezetting is hij lid van het gewapende verzet; tegen het einde van de oorlog sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) die de geallieerde bevrijding van Nederland voorbereiden. Binnen de BS wordt hij als soldaat ingedeeld bij de Stoottroepen van Commando Brabant. Na de bevrijding van Noord-Brabant komt hij terecht in het Gelderse Wamel, een dorp dat formeel sinds begin oktober 1944 was bevrijd, maar nog praktisch aan de vuurlinie ligt. Het dorp wordt de komende maanden nog regelmatig bestookt door Duitse granaten en V1’s.

In de nacht van 18 op 19 december 1944 voeren Duitse soldaten een afleidingsmanoeuvre uit om de BS’ers van de controlepost aan de dijk weg te lokken naar de Koldert. Er ontstaat een vuurgevecht waarbij een Duitse soldaat en twee BS’ers om het leven komen. Vermoedelijk is Jan een van hen. Hij is 21 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Richard Binkhuyen zei op 10 februari 2020

Geachte Redactie:
Hier zijn filmfragmenten v/d Binnenlandse Strijdkrachten tussen Leeuwen en Wamel.
Mogelijk dat Jan hierop voorkomt.
https://youtu.be/KEfCs50sVqU
Vriendelijke groet

BHIC Lisette Kuijper zei op 12 februari 2020

Wat een mooi filmmateriaal, Richard! Bedankt voor het doorsturen. Het zou prachtig zijn als er mensen zijn die Jan van Dijke (en misschien ook andere militairen) herkennen... 

Richard Binkhuyen zei op 13 februari 2020

Jan behoorde waarschijnlijk tot de 7e Compagnie Binnenlandse Strijdkrachten.

BHIC Lisette Kuijper zei op 13 februari 2020

Hartelijk dank voor de aanvulling, Richard! Goed om te weten tot welke compagnie Jan waarschijnlijk behoorde.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.