Willem van Dijk

1908 - 1945

Willem wordt geboren op 10 november 1908 in Zwolle, als vijfde in het gezin van acht kinderen van Peter van Dijk en Maria te Wierike. Hij woont van 1931 tot 1935 in Uden, waar hij werkt als knecht en vrachtrijder. Tegen het einde van de Duitse bezetting is hij weer terug in Zwolle.

Op 31 maart 1945 is Willem met vier anderen uit Zwolle, Kampen en Zwollerkerspel opgepakt door de Duitsers en in de vroege ochtend geboeid naar de Meppelerstraat gevoerd. Als represaille voor een door het verzet gepleegde aanslag wordt het vijftal daar gefusilleerd. Allemaal worden ze met een nekschot omgebracht; de lichamen blijven de rest van de dag op een rij liggen, bewaakt door een politieagent. Willem is 36 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.